168.554 stemmen meer, maar 2 zetels minder. Ook dat is België

Voor de Kamer behaalde de Parti Socialiste op 26 mei 641.623 stemmen (verlies 145.435 stemmen). Het Vlaams Belang kon 810.177 kiezers overtuigen (winst 562.439 stemmen).

De PS kreeg dus 168.554 stemmen minder dan het VB, maar krijgt wel 2 zetels meer (20 tegen 18). Ga dat maar eens in een normaal land vertellen. Met de nadruk op ‘normaal’

Hoe kan dat nu zult u zich afvragen. Wel om volgende reden:

De Kamerzetels worden namelijk toegewezen op basis van bevolkingscijfers en niet op basis van kiesgerechtigden. Ook jongeren van beneden de 18 jaar en niet genaturaliseerde vreemdelingen tellen dus mee – wat in het voordeel speelt van Luik, Henegouwen en Brussel?  Verder speelt natuurlijk ook mee dat in de relatief dun bevolkte Waalse kieskringen weinig zetels te verdelen vallen, waardoor relatief veel stemmen – die naar de kleinere partijen gaan – verloren gaan.  Het gevolg hiervan is dat de grotere partijen in Wallonië met minder stemmen dan een vergelijkbare grote partij in Vlaanderen een zetel binnenhalen. Het verschil zit hem in de kieskringen: Wallonië heeft met een kleinere bevolking evenveel kieskringen als Vlaanderen, en hebben grote partijen er minder stemmen nodig.

Het Belgische, heilig verklaarde gelijkheidsbeginsel lijkt eens te meer een illusie.

Alle Belgen zijn gelijk voor de wet, maar sommigen zijn wat gelijker dan de andere. Verbaast het nog iemand dat het de Vlamingen zijn die benadeeld worden?

%d bloggers liken dit: