13 juli 1967: Tom Simpson bezwijkt op Mont Ventoux

We herinneren het ons alsof het gisteren was, het overlijden van wielrenner Tom Simpson. Intussen  is er al een halve eeuw overgegaan.

De Britse renner – hij woonde wel in het Gentse – bezweek aan de gevolgen van een combinatie van hitte, alcohol en doping. Wie de reus uit de Provence, de Mont Ventoux, vanuit Bédoin beklimt komt zo’n anderhalve kilometer voor de top het monument voor Tom Simpson tegen.

De Tourrit van 13 juli 1967 naar Carpentras werd gewonnen door de Nederlander Jan Janssen.  Dat haalde slecht kleine lettertjes in de media, de dood van een groot renner primeerde.  Het was de start van strengere dopingcontroles.  Hoe menselijk leed ook voor een positieve noot kan zorgen.

Jan Janssen duidde het zo: “”Het was een heel warme dag, zo’n 35 graden. We vertrokken uit Marseille, reden naar Avignon en zagen de Ventoux in de verte al liggen. Het was echt bloedheet. Je zag renners afstappen om drinken te halen. Dat ging niet zoals nu. Je moest in de dorpjes bij fonteinen en in cafeetjes je drinken halen. Er was al een aantal renners gelost. De een na de ander viel af. Met een man of acht begonnen we aan de Ventoux.”

%d bloggers liken dit: