Aanpak georganiseerde criminaliteit: “Geen tijd te verliezen”

Het Vlaams Belang verwacht van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een grondige aanpak van de georganiseerde criminaliteit. “Niet enkel in Nederland, met de recente moordaanslag bij klaarlichte dag op een misdaadjournalist, is de georganiseerde criminaliteit sterk en brutaal aanwezig”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “We waarschuwen er al sinds jaar en dag voor dat het ook in dit land akelig dichtbij komt.”

Het Vlaams Belang wijst erop dat het aantal Belgische politici, magistraten, advocaten en journalisten die bescherming krijgt in drie jaar tijd verdubbelde. “Een teken aan de wand, en er wordt al langer gewaarschuwd voor liquidaties. In 2018 werd er in De Tijd nog op gewezen dat het louter een kwestie van tijd is alvorens er ook in de Antwerpse straten liquidaties plaatsvinden”, aldus Dillen. “De voorbije jaren kende men in Antwerpen verscheidene granaataanslagen en brandstichtingen, maar een grondig en effectief plan van aanpak ontbreekt nog steeds.”

“De aanpak van de georganiseerde criminaliteit mag niet beperkt blijven tot woorden en beloftes”

Volgens federaal Procureur Frederic Van Leeuw hebben de mensen er echt geen idee van hoe gewelddadig de georganiseerde criminaliteit is geworden. Deze man pleit ervoor onze volledige veiligheidscultuur te herdenken. “Het is inderdaad onaanvaardbaar dat een hele politiedienst op zijn tandvlees zit wanneer er tien mensen tegelijk onder bescherming worden geplaatst”, vervolgt Dillen. “In Nederland staan ze daar, hiertoe gedwongen door een golf van liquidaties, al veel verder in. In de strijd tegen de georganiseerde misdaad mag geen tijd verloren gaan.”

Hierover in de plenaire vergadering van de Kamer ondervraagd door Marijke Dillen, maakte minister Van Quickenborne zich sterk meer middelen en personeel in te zetten in de strijd tegen de narcoterroristen, en meer aandacht te besteden aan onder meer het verzamelen van data en aan internationale samenwerking. “Als de strijd tegen de narcoterreur daadwerkelijk wordt opgevoerd, heeft de minister uiteraard onze steun”, besluit Dillen. “We hopen echter dat het in dit dossier niet opnieuw om aankondigingspolitiek gaat, want we kunnen echt niet wachten tot er onschuldige slachtoffers vallen.”

%d bloggers liken dit: