Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Reis naar Siebenburgen (Transsylvanië) en Budapest o.l.v. Frank Creyelman (org. SF-Mechelen)

22 mei @ 00.00u - 30 mei @ 00.00u

€850 – €1000

Reis naar Siebenburgen (Transsylvanië) en Budapest van 22/23 tot 30 mei 2022

Beste vrienden,
Transsylvanië is vooral bekend – berucht – uit het boek ‘Dracula, Prince of Darkness’ van Bram Stoker maar het is zoveel meer dan dat. Het heeft zelfs een stuk geschiedenis waarin Vlamingen een grote rol hebben gespeeld. Ten tijde van de kruisvaarders en de strijd tegen de Saracenen ontstond aan de oostgrens van het christelijke Europa in het land ‘achter de wouden’ (Transsylvanië) een verdedigingsgordel van burchten en steden. Die eerste verdedigingsgordel werd door Vlamingen gesticht aan het einde van de 12e eeuw.
De Hongaarse koning die het gebied toen onder controle had vroeg aan de ‘flandrensens’ (Vlamingen), later de Saksen, hulp voor het verdedigen van zijn oostgrens in ruil voor ruime autonomie. De eerste burcht en stad die deze Vlamingen stichtten in deze regio was Schässburg (Sighisuara) in 1192. Een rustige stad en streek tot de invallen van de Tataren en Mongolen in 1241. Die invallen resulteerden in het ontstaan van de Zeven Citadellen van Transsylvanië. Siebenburgen (Zevenburchten) was geboren.
Omdat ik er al zo vaak ben geweest en ik steeds zeer lyrisch doe over de streek hebben een aantal vrienden mij gevraagd een reis te plannen. Ik ben uiteraard geen touroperator maar heb in de stad al genoeg vrienden om dit georganiseerd te krijgen. Onder voorbehoud van het aantal deelnemers zal de reis ongeveer 1000€ kosten. Voor wie een kamer deelt met iemand gaat er 150€ af. In bijlage het voorlopig programma, de kostprijs en wat u daarvoor krijgt.
Frank Creyelman, ere-Vlaams volksvertegenwoordiger
 

Wat krijgt u voor 1000€ (of 850€ voor wie een kamer deelt):

+ Vlucht vanuit Charleroi of Eindhoven naar Klausenburg (Cluj-Napoca)

+ Transfer naar hotel en busvervoer gedurende vijf dagen in Transsylvanië

+ 4 overnachtingen te Schässburg (16 kamers van 2 personen) inclusief ontbijt

+ nachttrein Schässburg naar Budapest met nachtslaapplaats en douche (2 tot 6 personen per coupé)

+ 2 overnachtingen in Budapest

+ Vlucht Budapest – Charleroi of Eindhoven

Voorschot: 500€/persoon storten voor 30/11/2021 (rest voor eind maart 2022)

rekeningnummer BE09 7995 1784 9757

Frank Creyelman – Wupstraat 34 –  2812 Muizen

vermelding: voorschot Siebenburgen

VOORLOPIG PROGRAMMA

Dag 1: Vlucht van 2 uur van Charleroi of Eindhoven naar Klausenburg (Cluj-Napoca) en verder met de bus naar Schâssburg (Sighisuara) (165 km). Inchecken in het hotel waar we vijf nachten verblijven.

Waarom is onze uitvalsbasis Schâssburg? Het is niet alleen een zeer mooie middeleeuwse stad gesticht door Vlamingen, maar ook centraal gelegen voor het bezoeken van de andere steden en dorpen.

Dag 2: Bezoek aan de citadel, de Klokketoren, de Trap van de Schoolkinderen en het geboortehuis van Vlad Tepes of Vlad de Spietser die het ‘stichtend voorbeeld’ was voor Bram Stoker in zijn boek ‘Dracula, Prince of Darkness’.

Dag 3: Bezoek aan Kroonstad (Brasov), de oude hoofdstad van Siebenburgen.

Onderweg doen we Deutsches Kreuz aan. Een dorp dat leegloopt maar met nog een percentage Duitstaligen en een prachtig gerenoveerd klooster met kerk en zicht op de omgeving. Het dorp met Saksische hoeves brengt je terug in de tijd.

Dag 4: Bezoek aan Hermannstadt (Sibiu)

  • Het Brukenthalmuseum is over verschillende locaties in de stad verspreid. In het paleis van de voormalige baronnen Von Brukenthal, in het centrum van de stad, is de schilderijenverzameling ondergebracht. Deze bevat onder meer werken van Jan van Eyck, Lucas Cranach de OudereTitiaanPieter Breughel de OudePieter Bruegel de Jonge
  • Huizen uit de 15e tot de 19e eeuw aan het grote plein, het kleine plein en het Huetplein.
  • Hermannstadt was een van de belangrijkste gefortificeerde steden in Europa. Drie 16e-eeuwse verdedigingsmuren zijn nog deels aanwezig.

Dag 5: Afreis naar Budapest met de nachttrein en apart logement in couchettes van 2 tot 6 personen

Dag 6: Budapest bestaat uit Buda en Pest. Daar was u wellicht ook al opgekomen. Het Hongaars parlement ligt in Pest (hoe kan het ook anders 😊). We bezoeken dat met een Hongaars parlementslid.

Dag 7: Boeda is gelegen op de heuvelachtige rechteroever van de Donau. Twee van die heuvels domineren: de Burchtheuvel en de Gellértberg. Op de Burchtheuvel staan de voornaamste monumenten van Boeda: de Burcht en Burchtheuvel, de Matthiaskerk en het Vissersbastion en de Táncsics Mihály utca

Zeker aan te raden zijn de beroemde koffiehuizen en de Joodse wijk (district VII) met de Grote Synagoge, de op een na grootste synagoge van de wereld.

Dag 8: Vertrek met het vliegtuig naar Charleroi of Eindhoven

Zoals gezegd ik ben GEEN touroperator. VRIJHEID bij het reizen is voor mij zeer belangrijk.. Eens ter plekke doet iedereen mee aan wat hij of zij wil. Vandaar dat ik ook geen georganiseerd middag- of avondeten plan. Het leven is goedkoop in Siebenburgen en er zijn massa’s restaurants en drankgelegenheden. Ik wens enkel aan te bevelen, niet te commanderen, laat staan alles van A tot Z te organiseren.

Gegevens

Begin:
22 mei @ 00.00u
Einde:
30 mei @ 00.00u
Kosten:
€850 – €1000

Organisatoren

Frank Creyelman
Kim Brooks