AFD mag niet afgeluisterd worden van rechtbank

Op 3 maart berichtte de VRT dat de binnenlandse inlichtingendienst van Duitsland, het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de ‘uiterst rechtse’ oppositiepartij AfD (Alternative für Deutschland) ingeschaald had als een extremistische partij. Daardoor kon de hele partij als verdacht worden beschouwd en in de gaten worden gehouden door de Duitse Hercule Poirot’s.

Merkels speurneuzen concludeerden dat islamhaat, antisemitisme en minachting voor het parlement breed gedragen wordt binnen de partij. De dienst zag dit als reden genoeg voor de kwalificatie als ‘Verdachtsfal’l

Rechtbank

Wat we niet vernemen van de staatszender is dat die beslissing door de administratieve rechtbank van Keulen ongedaan werd gemaakt

De partij brak in 2013 door op het Duitse politieke toneel en kwam net niet in de Bondsdag (4,7% van de stemmen met meer dan 2 miljoen kiezers), maar stuurde vier jaar later 93 verkozen leden met meer dan 12,6% van de stemmen naar het parlement.

Ook met 11 leden van het Europees Parlement en 243 regionale afgevaardigden werd zij in het najaar van 2019 in twee oostelijke deelstaten tweede met 27,5 procent in Saksen en 22,5 procent in Brandenburg.

Maar deze electorale legitimiteit was niet genoeg voor de Duitse regering, waarvan het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) besloten had de partij onder streng toezicht te plaatsen: ‘Opname in deze categorie betekent dat de lokale en nationale functionarissen van de partij – met uitzondering van parlementsleden en verkiezingskandidaten – kunnen worden afgeluisterd, hun correspondentie kan worden afgetapt en haar activiteiten kunnen worden bespioneerd door informanten die door het BfV worden betaald’.

Maar de Stasipraktijken vonden geen gehoor bij de rechters die oordeelden dit besluit onaanvaardbaar was omdat het “voortijdig naar de pers was gelekt”, aangezien de BfV niet voldoende voorzorgsmaatregelen had genomen om de vertrouwelijkheid van deze maatregel te waarborgen, die in feite de gelijke kansen die alle politieke partijen zouden moeten hebben, ernstig ondermijnt.

Parlementslid en medevoorzitter van de AfD, Jörg Meuthen, juichte het besluit uiteraard toe en spotte in het voorbijgaan met een “geheime dienst die geen geheimen kan bewaren”. “

RVW

%d bloggers liken dit: