Al 12.000 migranten in Lampedusa in 2021


Al 12.000 migranten in Lampedusa in 2021: “Paradigmashift in migratiebeleid nodig”

Het Vlaams Belang trekt aan de alarmbel. Jaarlijks steken duizenden migranten de Middellandse Zee over vanaf het Afrikaanse vasteland naar het Italiaans schiereiland. Door de coronacrisis ging de problematiek echter grotendeels liggen. Maar die luwte is overduidelijk voorbij. Op dit moment vorig jaar kampte Lampedusa nog maar met 4.000 aankomsten, terwijl er dit jaar al 12.000 migranten het schiereiland binnenkwamen, waarvan 1.400 slechts een week geleden. Voor Tom Vandendriessche, Europarlementslid voor het Vlaams Belang is het tijd voor een broodnodige paradigmashift: “Er is nood aan een model gelijkaardig aan dat van Australië dat veiligheid, menselijkheid en solidariteit verenigt. Wie illegaal Europa binnendringt, moet elke kans op verblijf verliezen. Alleen zo breken we het businessmodel van de mensensmokkelaars. Tegelijk moeten we maximaal inzetten op opvang in eigen regio.”

Dinsdag behandelde het Europees Parlement de zorgwekkende toename van illegale oversteken vanuit Afrika naar Europa. Oversteken die sinds 2020 dus opnieuw toenemen, en helaas ook een dodentol eisen. Begin dit jaar nog werd het EU-migratiepact voorgesteld, en de vrees leeft bij Vlaams Belang Europa dat met dit pact het aantal doden enkel zal toenemen. “Nu de grenzen terug open staan, staan er opnieuw miljoenen klaar nabij de kusten van Afrika om met behulp van mensensmokkelaars en onethische ngo’s onze thuislanden illegaal binnen te dringen”, aldus Vandendriessche. “De coronacrisis bewees nochtans dat een ander migratiebeleid met een ernstig grensbeleid mogelijk is.”

Een paradigmashift is dan ook noodzakelijk volgens Vlaams Belang. Vandendriessche stelde dinsdag vast waar het fout loopt. “Asielrecht mag niet langer als migratiekanaal misbruikt worden”, aldus nog het Europarlementslid. “Opvang moet in de eerste plaats in de regio van herkomst gebeuren. Ook moeten er dringend sancties worden opgelegd tegen landen die niet meewerken aan repatriëring van hun eigen burgers en illegale migratie gedogen.”

Het Vlaams Belang wil dan ook definitief breken met de migratiepolitiek van het verleden. “In plaats van het rampzalige ‘wir schaffen das’- beleid, is het tijd voor het beleid van het gezond verstand.” Dimitri Hoegaerts
Fractiesecretaris Europees Parlement

%d bloggers liken dit: