Bijna helft van Syriëstrijders terug in dit land

Uit cijfers die Filip Dewinter bij minister van Justitie Geens opvroeg, blijkt dat op datum van heden van de 405 Syriëstrijders die effectief vertrokken zijn en die nog in leven zijn, bijna de helft is teruggekeerd naar dit land. 121 Syriëstrijders zijn vermoedelijk dood, 160 zitten nog in Syrië, Irak of omstreken, terwijl er 124 inmiddels al teruggekeerd zijn naar dit land. Van de 284 nog levende Syriëstrijders betekent dit dat 44% intussen dus opnieuw in België verblijft.

Van die 124 teruggekeerden zitten er 112 in de gevangenis, terwijl er 9 onder elektronisch toezicht werden geplaatst.

Merkwaardig is ook dat Syriëstrijders voornamelijk een Brussels en Vlaams fenomeen zijn. 192 strijders komen uit Brussel (47,4%), 174 uit Vlaanderen (43%), voornamelijk uit het Antwerpse, en slechts 39 (9,6%) uit Wallonië. Per provincie betekent dat: 94 uit Antwerpen, 192 uit Brussel, 35 uit Vlaams-Brabant, 0 uit Waals Brabant, 19 uit West-Vlaanderen, 13 uit Oost-Vlaanderen, 13 uit Henegouwen, 17 uit Luik, 13 uit Limburg, 0 uit Luxemburg en 9 uit Namen.

Tevens blijkt hoe jong de betrokkenen zijn: de overgrote meerderheid zijn twintigers en dertigers (zie tabel in bijlage).

De meesten beschikken ook over de Belgische nationaliteit. 83% is ‘Belg’, 9% is Marokkaan, 4% is ‘Fransman’ en 4% is van Russische nationaliteit.

Filip Dewinter: “Het kan voor het Vlaams Belang niet dat deze wandelende tijdbommen onze samenleving in de toekomst nog verder zouden bedreigen. Het merendeel van wie is teruggekeerd, zit nu wel in de gevangenis, maar de meesten zijn nog jong en zullen vroeg of laat dus toch weer op de samenleving worden losgelaten. Dat is totaal onaanvaardbaar. Ik begrijp dan ook niet waarom Justitie geen werk maakt om van deze sujetten meteen ook de Belgische nationaliteit af te nemen en vooral waarom hier nog jihadisten zitten die niet eens de Belgische nationaliteit hebben! Waarop wacht men om ten minste die er al uit te zetten? En waarop wacht men om de Belgische nationaliteit af te nemen van de allochtone jihadisten? Wat mij betreft is het duidelijk: wie veroordeeld wordt voor terrorisme of jihadisme en in het verleden de Belgische nationaliteit heeft verkregen, moet deze automatisch verliezen en zo snel mogelijk het land worden uitgezet om zijn straf in zijn land voor oorsprong uit te zitten.

Hierbij vindt u het antwoord van minister Geens op de schriftelijke vraag van Filip Dewinter.

%d bloggers liken dit: