Brief van Zwarte Piet aan alle Vlaamse grootouders

Mijn allerbeste grootouders,

Reeds honderden jaren kruip ik – in de nacht van 5 op 6 december – door jullie schouwen.  Ik doe dat in opdracht van mijn grote baas, Sint-Nicolaas, die uw kleinkinderen daarbij wil verwennen.  Ik deed dat ook bij jullie ouders, grootouders en achtergrootouders.  Jullie hout- kolen- en stookoliekachels zorgden ervoor dat ik pikzwart werd.  Ik was al een beetje bruin omdat ik uit een zuiders en warm land kwam waar de zon veel scheen, maar écht zwart werd ik pas door het veelvuldig door jullie schouwen te ploeteren.
14980567_1803709333176798_861344058998636988_n

Nu zijn er mensen, voornamelijk met een migratieachtergrond (zoals dat tegenwoordig heet) die mijn werk niet naar waarde weten te schatten en mij willen verbieden, gewoon omdat ik ook zwart ben!  Nochtans – verontschuldig mijn gebrek aan bescheidenheid – ben ik stilaan tot de Europese tradities gaan behoren.  Aan de flowerpowergeneratie en de ‘Give Peace a Chance’ aanhang, deed ik al toegevingen door mijn ‘roe’ thuis te laten.

En toch zijn er nu bedrijven die mijn afbeeldingen en foto’s uit hun speelgoedwinkels gaan bannen, waaronder Dreamland . Het is geen nare ‘droom’, maar de harde realiteit.

Ik vraag een beetje steun voor mezelf en voor mijn lotgenoten.  Zeg tegen de Sint – wanneer u uw bestelling  voor uw kleinkinderen plaatst – dat u producten verkiest van andere winkels dan die van de Coltuytgroep uit Halle.  De E-handel biedt voldoende Alternatieven, goedkopere zelfs (ook bij de Sint – met rekeningen in Spanje – heeft de bankencrisis sporen nagelaten).

En mocht u een beetje van uw vrije tijd willen gebruiken om de VRT en VTM op dat banenverlies te wijzen, dan zou ik u dankbaar zijn.  Ze zijn immers medeverantwoordelijk voor deze trieste gang van zaken. En aan de kluchtzangertjes zoals Bart Peeters – die mij  ook C4 wil bezorgen – gaan we geen woorden vuil maken. De Sint en ikzelf hebben liever echte artiesten.

Met dank voor uw aandacht,

Piet (en)

%d bloggers liken dit: