BYRRH

Vele senioren kunnen zich waarschijnlijk nog de aperitieven met de rare naam BYRRH herinneren?

In 1873 besloten de gebroeders Violet,  eerst schaapherders en vervolgens stoffenverkopers in de Franse Pyreneeën, naar de wijnsector over te schakelen.  Het familiebedrijf  had haar zetel in Thuir (66300 Pyrénées-Orientales), een stadje in de omgeving van Perpignan.

Het verhaal gaat, dat de twee broers, de naam BYRRH vonden in de laatste collectie stoffen die ze van de hand deden. Die stoffen werden om de identificatie te vergemakkelijken, aangeduid met een serie van 5 letters.   De laatste set die ze binnen hadden gekregen op de dag dat ze besloten om in de wijnbusiness te stappen, droeg naar verluidt de benaming B.Y.R.R.H.  Het klonk als een geheime formule, en alleszins minder Frans dan bijvoorbeeld Dubonnet of Duval.  Oorspronkelijk werd BYRRH uitsluitend in apotheken verkocht.  Het was zowat een levenselixir dat uitgroeide tot de meest verkochte aperitief in Frankrijk.  De naamkeuze voor het product sloeg echter niet goed aan in de Angelsaksische landen, waar BYRRH te veel aan bier of beer deed denken. Niettegenstaande dat heeft BYRRH gouden zaken gedaan tot in de jaren ’50 van vorige eeuw.  De Tweede Wereldoorlog en de sterke opkomst van de anisettes en vermouths eisten hun tol.  De gebroeders Violet speelden niet snel genoeg op de bal, om het tij te keren.  Dat betekende meteen het einde van een glorieus bestaan. Begin de jaren ’60 werd het bedrijf van de hand gedaan. Vandaag is de naam BYRRH aan een revival begonnen.

Wie meer wil weten over dat boeiend verhaal: http://www.caves-byrrh.fr

Roeland Van Walleghem