Censuur op de boekenbeurs

20161102uitgeverijegmont

Censuur op de boekenbeurs

Waarom liggen de boeken van Vlaams Belang niet op de boekenbeurs? Die vraag stelde politiek journalist Joël De Ceulaer bij De Morgen afgelopen weekend in een messcherp opiniestuk. “Regelrechte censuur”, schrijft hij.

Maandag ging de 80ste editie van de Boekenbeurs van start voor het grote publiek. Voor De Ceulaer het uitgelezen moment om de organisatie een spiegel voor te houden. De ervaren politiek journalist laakt de jarenlange censuur van het boekenfestival omdat zij onze huisuitgeverij Egmont ostentatief blijft weigeren. Fijntjes merkt De Ceulaer op dat de grootste en meest prestigieuze boekenbeurs ter wereld, de Frankfurter Buchmesse, wel Vlaams Belang-werken toelaat. Zo mocht Gerolf Annemans er op 22 oktober nog zijn communautair boek ‘Quid Nunc?’ voorstellen. Wat in Vlaanderen niet kan, kan in Duitsland dus wel. Daar wordt de lijfspreuk ‘Die gedanken sind frei’, niet alleen uitgesproken, maar ook nageleefd.

“Egmont niet aanvaard”

In de slipstream van de column reageerde Geert Van den Bossche, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV), dat uitgeverij Egmont geen erkenning – en dus geen standplaats – krijgt “omdat zij niet aanvaard zijn door de algemene vergadering”. Dat Egmont bij de verschillende erkenningsaanvragen steeds voldeed aan alle statutaire verplichtingen, maar desondanks werd geweigerd, kreeg Van den Bossche ogenschijnlijk niet over de lippen.

‘Le choc des idées’

We kennen immers de werkelijke reden: Uitgeverij Egmont is de enige uitgeverij die het aandurft om boeken van Vlaams Belang-mandatarissen te publiceren. En dat is uiteraard taboe. ‘Le choc des idées jaillit la lumière’, maar in de Vlaamse uitgeverswereld blijft men anno 2016 blijkbaar liever in het donker zitten.