De graaicultuur MOET stoppen!

De graaicultuur MOET stoppen!

In januari barstte in Wallonië een schandaal los rond de intercommunale Publifin. “Schandalen zoals in Wallonië kunnen zich bij ons niet voordoen”, suste Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) toen nog. Fout zo bleek.

Precies één week later moest Homans al bakzeil halen en toegeven dat er ook in Vlaanderen een graaicultuur heerst. Want inderdaad, de Gentse schepenen Tom Balthazar (sp.a) en Christophe Peeters (Open Vld) bleken bestuurders bij de NV Publipart, dat kwistig vergoedingen rondstrooide. Homans’ partijgenoot Koen Kennis (N-VA) bleek met 17 betaalde mandaten een kampioen te zijn in het verwerven van extra inkomsten. N-VA’er Siegfried Bracke bleek naast zijn job als parlementsvoorzitter – goed voor 305.130 euro – nog een centje bij te verdienen als ‘adviseur’ van Telenet. Hij wilde echter niet vertellen hoeveel hij ermee verdiende. Het is maar het topje van de ijsberg van een lelijke graaicultuur die ook in Vlaanderen heerst.

Politieke zelfbediening

Minister Homans waste haar handen echter in onschuld: “Er zijn heel wat intercommunales die onderliggende structuren hebben opgericht. Daar heb ik geen greep op”. In het Vlaams Parlement wees ons parlementslid Ortwin Depoortere erop dat deze situatie jarenlang mogelijk werd gemaakt door de traditionele partijen. De graaicultuur kon inderdaad maar gedijen omdat de overheden in dit land die jarenlang gedoogden. Maar liefst 3.653 zitjes in intercommunales werden netjes onder de systeempartijen verdeeld. Alleen al de grootste 10 intercommunales waren goed voor een jaarlijks duizelingwekkend bedrag van maar liefst 3 miljoen euro aan zitpenningen.

Ortwin Depoortere haalde in het parlement uit naar de sp.a, “de voormalige partij van de kleine man die uiteindelijk niets meer blijkt te zijn dan een club politici die vetbetaalde mandaten onderling verdeelt” en naar N-VA die in snel tempo verveld is tot een traditionele partij. “De publieke opinie is het terecht beu dat politici zichzelf bedienen, terwijl de politiek eigenlijk het volk moet dienen”, wierp ons parlementslid de andere partijen voor de voeten.

Stop de wildgroei

Namens het Vlaams Belang deed Ortwin Depoortere ook enkele voorstellen om komaf te maken met de wantoestanden. Hij pleitte ervoor om de achterpoortjes in de wetgeving te sluiten die er nu voor zorgen dat er bij maar liefst 85 procent van de intercommunales geen enkele begrenzing is van presentiegelden. Ook het aantal mandaten in de intercommunales zelf moet voor het Vlaams Belang fors beperkt worden.

Ortwin Depoortere pleitte er ook voor om dringend het debat te voeren met betrekking tot welke bevoegdheden nog langer moeten worden uitgeoefend door de gemeenten. Energiedistributie moet voor het Vlaams Belang bijvoorbeeld worden overgeheveld naar het Vlaamse niveau, waardoor er een einde kan gemaakt worden aan de wildgroei aan mandaten in intercommunales. Ook fusies tussen gemeenten kunnen veel intercommunales overbodig maken. Van een privatisering van strategische sectoren – zoals bepleit door Open VLD – kan voor het Vlaams Belang echter totaal geen sprake zijn. Minder intercommunales en mandaten, maar wel meer toezicht van, voor en door het volk is waar het Vlaams Belang voor pleit.