De politieke erfenis van Karel Dillen

 

Meer dan 400 aanwezigen zakten donderdagavond af naar de academische zitting naar aanleiding van het tienjarig overlijden van stichter-voorzitter Karel Dillen. Het werd een begeesterende avond waar nostalgie en strijdlust perfect harmoniseerden.

“De redder van de naoorlogse Vlaams-nationale partijpolitiek. Een vreedzame rebel. Een bevlogen redenaar. Een warme en pientere familieman. Een rechtlijnig en bescheiden idealist”. De superlatieven die Karel Dillen werden toebedeeld, zou hij wellicht met een kwinkslag hebben weggewuifd. De immer integere Dillen walgde van personencultus. Voor hem gold maar één ding: zijn leven ten dienste stellen van zijn Vlaams-nationale, Heel-Nederlandse ideaal, wars van eigenbelang, macht en aanzien. Of hoe dochter Marijke het formuleerde: “Hij vond het vreselijk op de eerste rij te moeten staan, in tegenstelling tot anderen voor wie altijd op de eerste rij staan vaak een doel op zich is.

Onuitputbare bron van inspiratie

Het ontzag en diep respect voor de figuur van Karel Dillen bleek ook uit de getuigenis van partijsoldaat van het eerste uur, Luk Van Nieuwenhuysen die Dillen ook vandaag ziet als een onuitputbare bron van inspiratie. “Zeker nu de communautaire thema’s systematisch onder de mat worden geveegd en onze identiteit zwaar onder druk staat”, aldus Van Nieuwenhuysen. Hij prees Dillen voor zijn sterk redenaarstalent, onbuigzaamheid, doorzettingsvermogen en intellect.

Liever wolf in het bos

Auteur van de biografie van onze stichter, ‘Liever wolf in het bos’, Pieter-Jan Verstraete schetste de boeiende levensloop van Dillen. Hoe hij in de nadagen van de repressie dag na dag werd geconfronteerd met het onrecht en de meedogenloosheid van het Belgisch regime, dat zijn kans schoon zag het Vlaams-nationalisme een kopje kleiner te maken. Maar ook de mens achter de politicus kwam aan bod. Zijn onverbeterlijk sarcasme, zijn liefde voor de Franse literatuur en zijn haast fysieke afkeer tegen politiek gekonkel, gehuichel en opportunisme.

Parallel met vandaag

Net als Van Nieuwenhuysen trok ook Tom Van Grieken de parallel met vandaag. “Beeld u eens in hoe Dillen vandaag zou fulmineren tegen ‘draagvlak-nationalisten’ die hun Vlaams programma verraadden voor het Belgische pluche? Beeld u eens in hoe scherp hij zou zijn dat, na 100 jaar Vlaamse beweging, flaminganten hun uiterste best doen om aan te tonen dat België wel kan werken? Beeld u eens in hoe vernietigend hij zou zijn dat Vlaamse voormannen liever willen besparen op Vlaamse mensen in plaats van uit de Belgische ketens te breken die Vlaanderen ieder jaar miljarden kosten?”, confronteerde Tom Van Grieken de ideeën van Dillen met die van de N-VA vandaag. Dillen citerend sloot Van Grieken af: “Leer uit het Vlaanderen en het Europa van gisteren, werk voor het Vlaanderen en Europa van vandaag, en vooral, bouw aan het Vlaanderen en het Europa van morgen en overmorgen,
het Europa van uw kinderen en kleinkinderen, én van de kleinkinderen van uw kleinkinderen.”­