De vaudeville van mondmaskers

Al een maand lang horen we politici, ‘deskundigen’ en mediaclowns over mondmaskers die we hebben, die we te weinig hebben, die we niet hebben. We hebben het dan nog over wie ze best draagt, best niet draagt of voor wie ze zogezegd nutteloos zijn.  Dan zijn er nog de talrijke charlatans – waaronder een Turkse VLD’er – die op een walgelijke manier munt trachten te slaan uit deze tragedie. Wanneer ze dan toch geleverd werden, dan waren ze vaak van slechte kwaliteit en onbruikbaar!  Bovendien vernamen we via de pers dat ‘Maggie’ miljoenen mondmaskers liet vernietigen zonder deze te vervangen. Het entrepot waar de maskers lagen opgeslagen moest immers vrijgemaakt worden om asielzoekers op te vangen!

Eerst werden de mondmaskers – voor iedereen – weggelachen, het was toch maar een banaal griepje, werd ons gezegd. Het waren Drama Quins die dat voorstelden.  Nu, enkele weken later,  zien we meer en meer landen en steden, wereldwijd, die de mondmaskers op straat verplichten. “Zelfs bij een veiligheidsgordel in de wagen, kan een airbag doeltreffend zijn”, hoorden we Parijse professor zeggen! Daarmee bedoelde hij dat naast de quarantaine en de social distance, een masker een bijkomende bescherming biedt.

Een studie in Hong Kong heeft ons zojuist herinnerd aan wat we al 40 jaar weten: dat een zeer dun katoenen masker (chirurgisch masker) of een papieren masker slechts een zeer korte bescherming biedt. Iedereen, in de chirurgie of op de intensive care, weet dat dit type masker niet meer beschermt als het eenmaal is bevochtigd door de adem en vooral door het speeksel van de drager.  Om zich te beschermen tegen virussen moet men goed afgedekt zijn en handschoenen dragen wanneer men te maken heeft met een virus met een lipidenomhulsel, dat zich sterk vastklampt aan de lipo-zuurbekleding van de huid, en de huid en het haar wassen met een eventueel reinigingsmiddel.

Om uw luchtwegen (neusgaten en mond) te beschermen tegen een virus of een bacterie en speekseldruppeltjes in de lucht, heeft u een hard plastic masker nodig… of gewoon een katoenen sjaal die in 2 of 3 lagen wordt gevouwen en wordt vervangen zodra hij is bevochtigd.

Wanneer u zelfgemaakte mondmaskers gebruikt, gooi ze dan weg na gebruik. Anders kunt u ze wassen in een sopje van minimum 60°. Bij een temperatuur van 56° verdwijnt het virus.

%d bloggers liken dit: