Een film die u absoluut moet zien: BAC NORD (de no-go-zones in Marseille)

De realiteit is nooit prettig om te verteren, zeker niet als je die zoveel jaren koppig hebt willen wegmoffelen. Dit geldt zeker ook voor de filmwereld, die bekend staat om zijn legendarische linkse politieke consensus, en die niet gewend is om zijn stem te laten horen aan de rechterzijde. Dit is wel het geval met de film “Bac Nord”, geregisseerd door Cédric Jimenez, die op woensdag 18 augustus in de bioscopen werd uitgebracht.

De film speelt zich af in Marseille, met een cast van echte Franse filmsterren – zoals Gilles Lellouche en François Civil – en vertelt het verhaal van een aantal agenten van de BAC, de antigangbrigade, die bij verschillende gelegenheden gedwongen zijn de grens van de illegaliteit te overschrijden om hun slagkracht in de gevaarlijkste wijken van Marseille te ‘behouden’.

De speelfilm van Cédric Jimenez speelt zich af in Marseille, in de noordelijke buitenwijken. Het geeft de koude en rauwe realiteit weer van deze buurten, zoals honderden andere in Frankrijk, die niet meer onder controle zijn. Bovenal toont hij zich sympathiek tegenover de politie en probeert hij hun fouten en hun uitglijders te verklaren. Volgens een Ierse journalist, wiens opmerking een schandaal veroorzaakte tijdens het Filmfestival van Cannes, is ‘BAC NORD’ zo succesvol dat je er Marine Le Pen door zou willen kiezen!

De film geeft een bangelijk (maar reëel) beeld van de situatie in de noordelijke wijken (13de, 14de, 15de en 16de  arrondissementen van Marseille), recordhouders van de misdaadcijfers in Frankrijk. De realiteit overtreft hier de fictie.  Het zijn allemaal no-go-zones waar de Afrikaanse en Noord-Afrikaanse bendes de wetten opleggen: een blanke komt er niet in, zo eenvoudig is dat. Wie toch een poging waagt, zal het geweten hebben.

De film is ook te bekijken op Netflix, waar de film de naam The Stronghold meekreeg. Zeker kijken wanneer u de kans krijgt.

De film is geïnspireerd door waar verhaal dat de mensen van de BAC overkwam.

%d bloggers liken dit: