Eisenbundel Seniorenforum, zoals geformuleerd op ons 1ste colloquium.

  1. Sociaal voor onze senioren
    1. Minimumpensioen & eengemaakt pensioenstelsel!
      1. Wie hier jaren gewoond heeft, moet zorgeloos van zijn oude dag kunnen genieten. Er moet werk gemaakt worden van een ééngemaakt pensioenstelsel, waarbij het aantal jaren dat men hier gewoond heeft de basis vormt van de berekening van het uiteindelijke pensioen. Dat pensioen moet minimum om en bij de 1500€ bedragen, overeenkomstig met de rusthuisfactuur. Op die manier gaan we uit van de sociale noden van onze maatschappij. Enerzijds kunnen ook mensen die een tegenslag te verwerken hebben gekregen verzekerd blijven van een zorgeloze oude dag en anderzijds zorgen we ervoor dat “nieuwe belgen” die hier nooit iets hebben bijgedragen en hier vaak zelfs niet eens heel lang wonen, onze pensioenkas niet leeg plunderen.
    1. Betaalbare en kwalitatieve rusthuizen: maximumfactuur!
      1. De steeds duurder wordende rusthuisfacturen leggen een onaanvaardbare druk op de bewoners, die vaak hun laatste spaarcenten moeten aanspreken, en op hun kinderen die via de onderhoudsplicht vaak een deel van de rusthuisfactuur moeten ophoesten. Dat kan niet. De belastingdruk in ons land is torenhoog, dus dan mogen wij toch wel veronderstellen dat hiermee de rusthuizen op een voldoende wijzen kunnen worden gefinancierd? Een maximumfactuur dringt zich dus op. Dit wil zeggen dat wanneer de kosten voor een verblijf in een rusthuis een bepaalde grens overschrijden, de overheid, naargelang inkomen en eigendomssituatie, het bedrag boven deze grens bijpast.
      1. De leefomstandigheden in commerciële woonzorgcentra laten vaak te wensen over. De zorg is er duur, maar bewoners worden er soms niet goed verzorgd en slecht gevoed. Een belangrijke oorzaak is de onderbezetting qua personeel, omdat de rusthuizen omwille van winstbejag geen extra middelen willen vrijmaken om extra personeel – boven de wettelijke normen – aan te werven. Ook op de maaltijden wordt bespaard met zelfs ondervoeding tot gevolg. De normen met betrekking tot het minimum aantal personeelsleden in rusthuizen moeten dringend worden opgetrokken. Ook de Vlaamse regering moet wat dat betreft met voldoende geld over de brug komen om een degelijke verzorging tegen een betaalbare prijs te garanderen. De Zorginspectie moet daarnaast meer en efficiënter optreden om ervoor te zorgen dat wantoestanden in rusthuizen niet meer kunnen plaatsvinden.
    1. Seniorvriendelijke tarieven elektriciteit, water en andere voorzieningen
      1. Armoede treft bijna 1 op 5 senioren. Basisbehoeften zoals water en elektriciteit zouden voor alle senioren moeten verzekerd zijn. Een seniorvriendelijk tarief dringt zich dan ook op.
    1. Minimumtarief toegang internet
      1. Meer en meer senioren ontdekken het internet en sociale media. Vaak is dat voor hen een belangrijk middel om in contact te blijven met de buitenwereld, zeker als men niet zo goed meer te been is. Het is echter zo dat vandaag nog steeds 43% van de senioren nog nooit online ging. Vaak is er een financiële drempel. De overheid moet inspanningen doen en met de sector rond de tafel gaan zitten om een minimumtarief voor een internetaansluiting voor senioren te bekomen.
  • Veiligheid voor onze senioren
    • BIN:  extra aandacht voor senioren
      • De zogenaamde Buurt Informatie Netwerken (BIN) die in diverse gemeenten bestaan zorgen voor een goede samenwerking tussen politie en buurtbewoners en dus een verhoogde veiligheid. De oprichting van BIN’s dient te worden aangemoedigd en de reeds bestaande BIN’s moeten worden aangespoord extra aandacht te besteden aan de buurbewoners van gevorderde leeftijd.
  • Straatcriminaliteit hard aanpakken, geen kleine criminaliteitStraatcriminaliteit is geen kwajongensstreek, maar misdadigheid. Of het gaat om een snelle drugdeal, agressie, een straatroof of gauwdiefstal, straatcriminaliteit is voor iedereen een bedreiging. Voor senioren is het echter nog een nog veel ernstiger probleem. Ze vormen een makkelijker doelwit en de lichamelijke gevolgen zijn dikwijls groot: ze vallen vlug, met breuken en een grote kans op blijvende letsels als gevolg. Het Vlaams Belang noemt straatcriminaliteit dan ook nooit ‘kleine criminaliteit’ zoals andere partijen dat bij voorkeur wel doen. Sjakossentrekkers zijn geen ‘boefjes’, maar criminelen. Straatcriminaliteit moet in elke stad en elke gemeente hoog in de prioriteitenlijst van het lokaal veiligheidsbeleid staan. Er moet bijzondere begeleiding voorzien worden voor ouderen die het slachtoffer zijn geworden van straatcriminaliteit.
  • PeppersprayBusjes pepperspray zijn een prima middel voor burgers die zich willen verdedigen tegen inbrekers. In eigen huis overvallen worden is een traumatiserende gebeurtenis en dus moet de mogelijk bestaan om zich met een relatief onschadelijk middel te kunnen verdedigen. Ook ouderen die het slachtoffer worden van straatcriminaliteit, zouden zich met behulp van zo’n busje kunnen verdedigen.
  • Financiële tussenkomst voor veiligheidsvoorzieningenDe overheid dient een financiële tussenkomst te voorzien in de vorm van een Vlaamse en/of gemeentelijke premie voor senioren die willen investeren in veiligheidsvoorzieningen voor hun woning (betere sloten, alarmsysteem, enz.). Senioren die alleen thuis wonen, die vaak doelgericht door inbrekers worden opgezocht, zijn immers extra kwetsbaar.
  • Samen met onze senioren
    • Wetgeving bezoekrecht grootouders
      • Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: “de grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden.” In de praktijk is het vaak blijkt het echter vaak moeilijk afdwingbaar. Het Vlaams Belang ijvert dan ook voor een duidelijke wetgeving voor een gegarandeerd  bezoekrecht van grootouders in geval van de scheiding van de kinderen.
    • Afschaffing erfbelasting
      • De erfbelasting is niet alleen een emotioneel beladen heffing, maar vooral ook een overbodige. Mensen horen immers geen twee keer belastingen te betalen op hetzelfde vermogen. Op alle roerende of onroerende goederen die worden doorgeschonken van ouder naar kind, werden al eens belastingen betaald. De erfenisrechten moeten dan ook volledig afgeschaft worden. België kent al een zeer hoge belastingdruk. Een belasting op verdriet kunnen we dus missen als kiespijn.
    • Mantelzorg: gratis personenalarm
      • Veel senioren die alleen thuis wonen zouden gebaat zijn met een zogenaamd personenalarm. Indien de senior gevallen is, zich onwel voelt of zich in een andere noodsituatie bevindt, kan hij of zij met één druk op de knop contact hebben met de alarmcentrale, die dag en nacht bereikbaar blijft. De alarmcentrale waarschuwt dan een van de contactpersonen die senior vooraf opgaf. Op die manier haalt men heel wat bezorgdheid en druk van de schouders van de senior zelf, maar ook van kinderen en kleinkinderen.
  • Wonen voor onze senioren
    • Ondersteuning voor levenslang wonen
      • Het Vlaams Belang wil dat de lokale besturen het aanpassen en verbouwen van grote woningen met het oog op levenslang wonen, ondersteunen. Lokale bouwvoorschriften die de realisatie hiervan in de weg staan, moeten worden afgeschaft. Combinatiewoningen: flats met (assistentie)woningen en winkels, moeten mogelijk worden gemaakt. Naar aanleiding van elke bouwaanvraag moet een folder met tips en aandachtspunten omtrent levenslang wonen aan de aanvrager worden overhandigd. Inwoners moeten ook beroep kunnen doen op consulenten voor hun woningaanpassingen.
      • Het jaarlijks inkomen voor gehuwden en samenwonende senioren dient opgetrokken te worden naar 36.000 euro om aanspraak te kunnen maken op de Vlaamse aanpassingspremie voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen. De Vlaamse aanpassingspremie voor 65-plussers die hun woning in het Vlaamse Gewest willen aanpassen aan de noden van het ouder worden kan bekomen worden indien het jaarlijks inkomen niet hoger ligt dan 30.640 euro (voor samenwonenden of gehuwden).
  • Aandacht voor de leefomgevingHet is de wens van vele Vlamingen zo lang mogelijk in de eigen woning te kunnen blijven wonen, liefst levenslang. Niet alleen het huis of appartement zelf moet daarop afgestemd zijn, dat geldt ook voor de woonomgeving. Het is immers belangrijk dat senioren die niet meer zo mobiel zijn, niet geïsoleerd geraken in hun woning en zo lang mogelijk kunnen blijven deelnemen aan het publieke leven. Lokale ondersteuning kan daar mee voor zorgen. Eenvoudige zaken zoals het strategisch plaatsen van rustbanken en het voorzien van openbare toiletten, maar ook een goed onderhoud van voetpaden, fietspaden en wandelwegen, maken al een wereld van verschil.

Tevens dient onder meer de oversteektijd op de zebrapaden en de fietsoversteekplaatsen afgestemd zijn op senioren en mindervaliden.

  • Een gemeente op maat van onze senioren
    • Een schepen voor seniorenbeleid
      • Senioren maken een belangrijke bevolkingsgroep uit in onze gemeenten. Het zou dan ook maar logisch zijn dat er voldoende aandacht aan senioren wordt besteed in het beleid. Een schepen voor seniorenbeleid zou wat dat betreft beter dan wie ook de vinger aan de pols kunnen houden.
  • Gemeentelijk loket/telefoonnummer voor seniorenToegankelijk besturen beduidt dat elke inwoner persoonlijk en rechtstreeks in contact kan komen met de gemeentelijke diensten en de ambtenaren, in het stad- of gemeentehuis. Ook en misschien vooral senioren moeten er kunnen op rekenen dat zij vlot de gemeentediensten kunnen bereiken en niet steeds extra inspanningen moeten leveren om op eenzelfde dienstverlening te kunnen rekenen. De toegankelijkheid van de gemeentelijke gebouwen dient aan de noden van de senioren te worden aangepast. Een seniorenloket, dat enkele dagen in de week bemand wordt, waar senioren met al hun vragen terecht kunnen, dient in alle gemeentes te worden opgericht.Veel senioren zijn bovendien niet vertrouwd zijn met internet of e-mail en lopen zo veel informatie mis. De oprichting van een seniorentelefoon (naar voorbeeld van de reeds bestaande Kinder- en jongerentelefoon) zorgt ervoor dat ook zij alle informatie die zij willen tot hun beschikking hebben, zonder dat daar een informaticadrempel tegenover staat.
  • Eenzaamheid bij senioren bestrijdenTelefoonrondes voor eenzaamheidHet OCMW van Knokke-Heist gaat met een revolutionair computersysteem op zoek naar eenzame senioren. Een telefonist belt alleenstaande 65-plussers om te vragen hoe het gaat, en tegelijk luistert de computer mee. Die analyseert de woorden en het stemgeluid en geeft real time aan of er eenzaamheid en isolement dreigt. Zulk een systeem zou ook in andere gemeenten soelaas kunnen bieden om eenzaamheid te ontdekken en nadien te bekampen. Samenwerking bpostPostbodes komen dagelijks bij de mensen thuis, en zijn zeker voor ouderen een aanspreekpunt en regelmaat. In Oostende werkt het OCMW samen met Bpost om vereenzaming te detecteren.
  • Sociale seniorenflats: eigen senioren eerstAls sociale volkspartij wil het Vlaams Belang voor iedereen een kwalitatieve en betaalbare woonst. Gemeenten moeten maximaal gebruik maken van de hen toegekende lokale autonomie om op maat gesneden toewijzingsreglementen voor de sociale huisvesting goed te keuren. Deze toewijzingsreglementen dienen behoorlijke en aangepaste huisvesting te garanderen aan bevolkingsgroepen van het eigen volk die het moeilijk hebben om aan een betaalbare woonst te geraken. Voorbeelden zijn sociale seniorenflats of woningen voor eenoudergezinnen.

Accent 6;\