Energiefactuur meer dan ooit veredelde belastingbrief

Het zoveelste bewijs dat de groene energietransitie de Vlaming opzadelt met een torenhoog prijskaartje.” Dat zegt Vlaams Parlementslid en energiespecialist bij het Vlaams Belang, Stefaan Sintobin in een reactie op een nieuwe studie van de Vlaamse energieregulator (VREG). Daaruit blijkt dat de zogenaamde openbaredienstverplichtingen (ODV’s) een gemiddeld gezin jaarlijks 329 euro kosten, goed voor een totaal van 1,7 miljard euro.   

De VREG berekende voor het eerst wat die ODV-kosten voor de gebruiker betekenen. Bij een doorsnee gezin wegen ze vooral op de elektriciteitsfactuur. Die ligt 251,68 euro hoger door Vlaamse ODV-kosten. De aardgasfactuur stijgt met 26,74 euro. Daar komen nog federale heffingen bij. Samengeteld stijgt de energiefactuur met 329 euro. 

Hoewel deze kosten niets te maken hebben met de aankoop van energie worden ze sluiks verrekend in de stroomfactuur. Grote slokop van deze ODV’s zijn de subsidies voor groene energie in de vorm van onder meer groenestroom- en warmtekrachtcertificaten. “Het is al langer duidelijk dat de energiefactuur een veredelde belastingbrief is geworden. Deze studie bevestigt die conclusie in overtreffende trap”, aldus Sintobin. Het feit dat op deze extra kosten nog eens 21 procent btw wordt geheven, is volgens Sintobin al te gortig. “Hoewel dit verboden is, worden er de facto belastingen geheven op belastingen”, klinkt het. Dat de BTW-inkomsten bovendien niet worden gebruikt voor groene stroom, maar wel om de federale schatkist te spijzen, is wraakroepend. “Het gaat om honderden miljoenen euro’s die gezinnen extra moeten betalen voor de ondersteuning van groene energie maar die niet naar groene energie gaat.”

Sintobin wil dat het gezond verstand terugkeert. De groenestroomlobby heeft, aldus Sintobin veel te veel macht gekregen. “Sinds 2007 is de elektriciteitsfactuur met 61 procent toegenomen. Het aandeel van de elektriciteit zelf in de gezinsfactuur bedraagt intussen minder dan 30 procent.” Ook de aan de basis liggende klimaathysterie moet volgens het Vlaams Belang-parlementslid op de schop. “Energieproductie die enkel overleeft door subsidies heeft geen toekomstperspectief. Een slimme combinatie van alternatieve energiebronnen en kernenergie is de enige garantie op betaalbare energievoorziening voor de Vlaming.”  

%d bloggers liken dit: