“Er bestaat geen klimaatcrisis” (Professor Guus Berkhout)

‘Emeritus professor Guus Berkhout, voorzitter van de stichting Clintel, maakte gisteren bekend dat ruim 800 wetenschappers wereldwijd zich inmiddels hebben geschaard achter zijn klimaatverklaring met als motto:
“Er bestaat geen klimaatcrisis”.

VOLLEDIGE TEKST

MADRID – Een Nederlands klimaatsceptisch initiatief staat in de schijnwerpers aan de zijlijn van de VN-klimaattop in Madrid. Emeritus professor Guus Berkhout, voorzitter van de stichting Clintel, maakte gisteren bekend dat ruim achthonderd wetenschappers wereldwijd zich inmiddels hebben geschaard achter zijn klimaatverklaring met als motto: ’Er bestaat geen klimaatcrisis’.

„Onder de ondertekenaars zijn vooraanstaande professoren en zelfs de Noors-Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor Natuurkunde Ivar Giaever”, stelt Berkhout, die de aftrap mocht geven van een conferentie van de conservatieve Amerikaanse Heartland Institute. „Wij willen een ander, niet alarmistisch geluid laten horen in Madrid. Natuurlijk bestaat klimaatverandering. Maar het is niet uniek en nergens ter wereld veroorzaakt het op dit moment een crisis.”

De opmerkelijke boodschap staat lijnrecht tegenover de waarschuwing voor klimaatrampen die deze week klinkt op de VN-top. Premier Rutte stelde maandag, in een toespraak voor regeringsleiders, dat de wereld ’de limiet heeft bereikt’ van wat ons klimaat aan kan. Clintels korte verklaring stelt juist dat de aardse opwarming veel langzamer gaat dan is voorspeld. Ook zou er geen toename zijn van weersextremen.

“Jonge mensen geïndoctrineerd”

De klimaatverklaring van Clintel kwam tot stand in de zomer na overleg met andere internationale kritische wetenschappers. Berkhout: „Ik zag in veel landen aparte initiatieven die zich keren tegen klimaatalarmisme. Maar vaak gebeurde dat in moeilijk leesbare stukken die over de hoofden van het publiek heen gaan. Daarom hebben we deze simpele, korte declaratie opgesteld.”
Emeritus professor Richard Lindzen van de Amerikaanse MIT universiteit heeft getekend omdat hij niet gelooft in de klimaatcrisis. De natuurkundige acht de kwaliteit van klimaatmodellen, die apocalyptische opwarming voorspellen, niet goed genoeg om ze serieus te nemen. „Elke onwelgevallige weersomstandigheid wordt tegenwoordig als ’bewijs’ gezien voor klimaatverandering. Ik geloof dat het Napoleon was die zei: ’afgezien van het kanon is een herhaalde boodschap het sterkste wapen’.”

Verstand

Volgens de Amerikaan betalen jonge mensen de prijs. Een kwart van de Nederlandse kinderen vreest dat er over 500 jaar geen aarde meer bestaat, zo bleek onlangs uit een enquête van Kinderkrant Kidsweek en Save the Chidren. Driekwart blijkt bezorgd over het klimaat. Lindzen: „Jonge mensen worden al gedurende twee generaties geïndoctrineerd. Als het gezonde verstand straks terugkeert, zullen we herkennen wat er werkelijk gebeurt: misbruik van kinderen.”
In Frankrijk zorgt de Clintel-verklaring „voor een sneeuwbaleffect”, zegt professor Benoît Rittaud. „Er zijn steeds meer onderzoekers die zich graag willen uitspreken over het klimaat, maar velen zijn bang dat ze zich blootstellen aan een heksenjacht”, meent de Franse wiskundige. Ondertekenaars van de verklaring zijn volgens Berkhout door tegenstanders al weggezet als ’demente personen’.
Kritiek heeft de verklaring ook te verduren. Sommige websites hebben de declaratie gekraakt als ’onwetenschappelijk’. De Duitse wetenschapper Victor Venema stelt: „Elke zin is of fout, of niet belangrijk of irrelevant.” Tijdens een presentatie in het Europees Parlement werd Berkhout door de Britse liberale politica Irina von Wiese zelfs beschuldigd van ’toekomstige genocide’, omdat Clintel streng klimaatbeleid afwijst.

Wereldleiders

De verklaring is één van de eerste initiatieven van Clintel. Een financiële injectie van zakenman Niek Sandmann maakte de start van de stichting begin dit jaar mogelijk.
In navolging wil Berkhout contact zoeken met wereldleiders, onder wie de kersverse eurocommissaris Frans Timmermans. De Nederlandse klimaatcommissaris zit met zijn plan voor een Europese Green Deal en nul CO2-uitstoot in 2050 voorlopig op een ander spoor.