Etnisch stemmen in Brussel: anders dan het beleid graag zou hebben

Er zijn nog onafhankelijke journalisten in dit land, die hun licht laten schijnen over maatschappelijk onderbelichte fenomenen. Rik Van Cauwelaert van De Tijd heeft het bijvoorbeeld vandaag over de voorzitterswissel bij de Brusselse PS, waar Laurette Onkelinx de scepter doorgeeft. “Vlamingen kunnen die gedaantewisseling maar beter op de voet volgen”, aldus Van Cauwelaert.
Er zijn twee kandidaten: Rachid Madrane en Ahmed Laaouej, beiden hebben een migratieachtergrond. “Had Laaouej voor de verkiezingen niet verklaard in La Dernière Heure dat het de PS was geweest die het verbod op onverdoofd slachten had tegengehouden en ook een demper had gezet op het hoofddoekendebat?”
PS’ers met migratieachtergrond zetten het “wij”-“zij”-debat in elk geval op zeer scherp. “Ze willen erkenning voor het feit dat zij, de kiezers met migratieachtergrond de PS bij de jongste verkiezingen min of meer overeind hielden en minstens de schade hebben beperkt. Daar gaat het om bij deze voorzittersverkiezingen”. Leest u deze zinnen maar eens heel goed, dames en heren identiteitsontkenners – ontkenners toch als het om de Vlaamse identiteit gaat.
“De cijfers liegen er niet om. Afgaand op de familienamen hebben 108 van de 166 PS-gemeenteraadsleden in het Brusselse een migratieachtergrond. Van de 202.771 voorkeurstemmen die bij de jongste verkiezingen op de PS werden uitgebracht, gingen er 140.423 naar kandidaten van allochtone origine. Wat neerkomt op liefst 71,29% van de stemmen, berekende Hermanus” schrijft Rik Van Cauwelaert.

Links, links-liberalen en groenen mogen fier zijn op hun werk. Eerst Vlamingen van alle mogelijk politieke kleur neersabelen die hun Vlaamse identiteit teveel willen belichten (van ‘caratériels’ tot bijna ‘randdebielen’, want wie had er nu nog niet door dat de Vlaamse identiteit louter constructie is). Nu op onze Vlaamse identiteit stilaan een taboe rust in “weldenkend België” worden dezelfde identiteitsontkenners plots geconfronteerd met identiteitsaanhangers in eigen rangen. Maar dan van niet-Europese afkomst. Dat belooft voor de toekomst! Hoelang, dames en heren van de PS, vooraleer deze PS-migranten het helemaal voor het zeggen hebben?
Het is misschien niet ‘wij’ tegen ‘zij’, maar in elk geval wel ‘zij’ tegen ‘wij’.

Met dank aan Peter Logghe voor deze verhelderende bijdrage.

%d bloggers liken dit: