EU-relancegeld bijna exclusief ingezet voor groene agenda: “KMO’s mogen stikken”

Het Vlaams Belang staat versteld van de wereldvreemdheid van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Het federale deel van het Europees coronarelancegeld, dat ook bedoeld is om de bedrijven in nood te helpen, zal door haar voor een aanzienlijk deel vergooid worden aan de groene klimaatagenda”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Het toont waar de prioriteiten liggen: niet bij het helpen van wie getroffen werd in deze crisis, maar bij het doordrukken van de groene agenda. Nu is het tijd om onze economie uit de nood te helpen, niet om politieke wensprojecten erdoor te duwen.”

Vandaag hebben 103.000 bedrijven die voor de coronacrisis perfect gezond waren, en samen goed zijn voor 400.000 jobs, zware financiële moeilijkheden. 42,6 procent van de horecazaken en 32 procent van de bedrijven binnen de evenementensector verkeren in ernstige nood. En dat geldt eveneens voor een kwart van de metaalnijverheid, de transportsector, de voedingsnijverheid en de auto-industrie, en voor 20 procent van de handelszaken, de textielnijverheid en de bouwnijverheid. “En de overige bedrijven zijn momenteel hun reserves aan het verbranden”, aldus nog Van Lommel. “Volgens Graydon Belgium nv, specialist in analyse van data over ondernemingen, komen er 50.000 covid-faillissementen aan. Dat is een extra verlies van 120.000 banen.”

“Het motto van Van der Straeten luidt dat klimaat ‘de werkgever van de toekomst’ is, maar ze laat de huidige werkgevers failliet gaan”

Het Vlaams Belang vraagt al sinds de aanvang van de crisis om vooral oog te hebben voor de bedrijven die vandaag en in de komende periode het hoofd moeilijk boven water kunnen houden. “Het is al bijzonder zuur dat van het EU relancegeld verplicht 37 procent naar groene energie en 20 procent naar digitalisering gaat, terwijl onze bestaande economie in de kou blijft staan”, vervolgt Van Lommel. “Onze economie staat daar nu niet echt om te springen.”

Van der Straeten zei maandag echter op Radio 1 dat de bedrijven en KMO’s die nu nood lijden alsnog zullen profiteren omdat ze in haar plan toegang krijgen tot groene energie. “Dit getuigt niet alleen van wereldvreemdheid, het is echt de mensen in het gezicht spuwen. Ongelooflijk dat de regeringsleden die zich liberaal noemen dit laten gebeuren”, besluit Van Lommel. “Een ander probleem is ook dat België zich alleen maar kan focussen op het Europees relancegeld, omdat er geen budgettaire vrijheid is om iets te doen voor onze economie. In Nederland en Duitsland kunnen ze dat wel en daar kunnen we alleen maar jaloers op zijn.”

Fré Pas
Persmedewerker Vlaams Belang

%d bloggers liken dit: