Explosieve toestanden in Brussels Noordstation

Reizigers die worden aangeklampt om geld, agressie, massaal druggebruik en een torenhoge afvalberg. Dat is in een notendop wat zich momenteel afspeelt in het Brusselse Noordstation, waar illegalen hun intrek namen na hun collectief vertrek uit het Maximiliaanpark.

“Indien er niet tijdig wordt opgetreden, gaan er zich drama’s voltrekken. Reizigers vrezen er voor hun fysieke veiligheid.” Dat zegt Brussels Vlaams Belang-parlementslid Dominiek Lootens die de situatie in de Noordwijk reeds geruime tijd op de voet volgt. De problemen met illegale transmigranten in en rond het Brusselse Noordstation zijn immers niet nieuw. “In september kondigde minister Jambon en staatssecretaris Francken nog een actieplan aan met negen maatregelen. Eén daarvan was het ontmantelen van het Maximiliaanpark. Twee maanden na datum kunnen we enkel vaststellen dat de maatregel dode letter is gebleven. Het enige waarvoor de transmigranten vluchten, is de kou”, aldus Lootens.

Het Vlaams Belang-parlementslid hekelt vooral de passieve houding van de federale regering. “De hete aardappel wordt permanent doorgeschoven om vooral zelf niets te moeten doen. De veiligheid in het Brusselse Noordstation is nochtans een exclusieve bevoegdheid van federaal minister Jambon. Het wordt hoog tijd dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt”, aldus Lootens.

De oplossing is volgens Lootens nochtans eenvoudig. “Wie illegaal is en bovendien weigert om een asielaanvraag in te dienen, tekent zelf zijn terugkeercontract. En wie niet terug kan worden gestuurd, moet in tussentijd worden opgesloten. Illegaliteit is tot nader order nog steeds een strafbaar feit. Indien we dit blauw-blauw laten, geven wij het signaal dat België een vrijhaven is voor wettelozen.” Lootens verwijst onder meer naar Italië waar een dergelijk ontradend beleid – met succes – wordt toegepast.

%d bloggers liken dit: