Franstaligen (MR en PS) ruziën over abortus

“Ik ben tegen vrije abortus, behalve om therapeutische redenen, bijvoorbeeld als we weten dat het kind slechts een levensverwachting van enkele uren zal hebben. [Ik ben katholiek, ik heb een joods-christelijke opvoeding gehad. Ik herinner mij Koning Boudewijn die niet kon regeren toen hij weigerde de wet op de decriminalisering van abortus te ondertekenen. Ik ben uiterst terughoudend ten aanzien van een wet die abortus zonder nuancering toestaat”. Tot daar de woorden van Frédéric Petit, MR-burgemeester van de faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem.

Hij deed die uitspraak n.a.v. het intussen gekende arrest van het Amerikaans Hooggerechtshof dat abortus aan banden legt. De liberaal benadrukte echter dat hij sprak “ten persoonlijke titel, en niet namens de MR”.

De verklaringen van Frédéric Petit veroorzaakten echter opschudding op politiek niveau. Allereerst binnen de MR, waar Georges-Louis Bouchez besloot zijn volksvertegenwoordiger niet te berispen omdat het volgens hem “om een mening gaat en niet om een overtreding, en daarom is hij vrij en verantwoordelijk voor zijn uitlatingen, ook al is mijn standpunt volledig vóór de vrijheid van de vrouw om over haar lichaam te beschikken en dus vóór het recht op abortus”. Bouchez voegde er ook aan toe dat “er geen partijlijn is over dit onderwerp, aangezien sinds 1962 de vrijheid van stemming de regel is over deze ethische kwesties.

Maar een andere Franstalige liberaal, federaal parlementslid Denis Ducarme – zoon van wijlen de volksvertegenwoordiger die zijn belastbare inkomsten niet aangaf aan de fiscus –  reageerde feller en zei: “Zolang ik lid ben van de kamer, zal de heer Petit nooit een MR-parlementslid zijn. Ik zou dat nooit kunnen accepteren.”

Ook de PS heeft op de ‘affaire’ gereageerd. Paul Magnette, de vriend van De Wever, verklaarde op sociale netwerken: “Het besluit van het Hooggerechtshof minacht het recht van vrouwen om over hun eigen lichaam te beschikken en brengt hun leven in gevaar. De houding van de MR verkozen vertegenwoordiger is walgelijk en onwaardig. Het uitblijven van een veroordeling door de voorzitter spreekt boekdelen over de reactionaire wending die deze partij neemt.”

De verstandhouding binnen Vivaldi moet zo te zien optimaal zijn. België maakt zich nog maar eens belachelijk. Een arrest uit de VS zorgt voor spanningen in de Wetstraat, daar waar er in dit land momenteel zelfs geen sprake is van abortus. Los daarvan mag men er niet eens een afwijkende mening op nahouden van mijnheer Magnette. Al wie niet staat te springen voor abortus is een reactionair, weldra een fascist.

RVW

Nota: Abortus in België is wettelijk geregeld in 1990Abortus is in België toegestaan onder bepaalde omstandigheden tot twaalf weken na de bevruchting of bij zware gevallen.