Het ‘seniorenloket’, de ‘seniorengids’…

Steeds meer gemeenten zetten onze suggestie om in de praktijk!

De eerste ‘Seniorendag’ van Seniorenforum in het Vlaams Parlement mag dan al geleden zijn van september 2019, maar we stellen vast dat enkele van de voorstellen die daar geformuleerd werden vandaag in tal van gemeenten gerealiseerd werden.

Als geheugensteuntje enkele opvallende voorstellen:

het seniorenloket waar de senior op één plaats alle informatie die haar/hem aanbelangt kan terugvinden alsook gelijk de formaliteiten kan afhandelen. Zowel een feitelijke ruimte ( bv, onthaal OCMW, lokaal in een districthuis of gemeentehuis) maar evengoed een digitaal loket dat gebruiksvriendelijk dezelfde functie heeft.

Een “Seniorengids” uitgegeven door de lokale Seniorenraad die overzichtelijk en actueel de verschillende verenigingen en het aanbod aan activiteiten voor senioren bundelt. Een uitgave die gratis bezorgd wordt bij alle senioren.

Een Schepen voor senioren.

Gods molens malen langzaam, dat is geweten, en een gemeentebestuur ziet er geen graten in om met andermans pluimen te pronken…

Doch als dat bijdraagt tot een betere toegang tot de noodzakelijke informatie of tot het doorbreken van het isolement waar nogal wat alleenstaande senioren dreigen in te belanden, dan juichen we de realisatie van onze voorstellen uiteraard toe.

In mijn eigen gemeente nam de ambtenaar belast met seniorenwerking contact met Seniorenforum Antwerpen op om onze vereniging in een “Seniorengids” beknopt voor te stellen. Bravo.

In andere gemeenten is er intussen een “seniorenloket” werkzaam, werkend zoals door ons bedoeld. Een aanspreekpunt waar ook persoonlijke begeleiding tot de mogelijkheden behoort. Zoals paddenstoelen na een herfstregenbui schieten ze overal in Vlaanderen uit de grond.  

Of er in vele gemeenten een Schepen voor seniorenzaken bestaat heb ik niet kunnen achterhalen, wél dat als er een is deze ook andere bevoegdheden heeft. Op zich is dat voor ons geen probleem, maar liefst geen combinatie met “inburgering” want daar hebben we echt geen behoefte aan. Iemand die ons belerend en met het vingertje wijzend  komt vertellen dat wij ons moeten aanpassen aan de veranderende maatschappij… zo iemand maken ze in dit land minister.

Noteer alvast 26 september in uw agenda voor ons volgende “Seniorendag” in het Vlaams Parlement! Want wij maken het verschil!

DVO

%d bloggers liken dit: