Hoe herken ik een phishing-e-mail?

Helaas is een phishingmail steeds moeilijker te herkennen. Vaak zijn het perfecte kopieën van de legitieme mails die je van het bedrijf in kwestie ontvangt, met logo en de hele mikmak. En waar zo’n bericht vroeger bulkte van de taalfouten, is de gehanteerde taal nu ook vaak in orde. Maar hoewel het lastig is om phishing te herkennen, kan je niet missen met onderstaande vijf tips om phishing te herkennen en te voorkomen.

  • Zorg dat je het e-mailadres van de afzender controleert, en niet enkel de naam. In veel gevallen zal de domeinnaam niet overeenkomen met de officiële domeinnaam van de nagemaakte instantie.
  • Let op de spelling in een e-mail. Cybercriminelen zijn vaak slechte spellers .Zoals gezegd zijn phishingmails vaak al wat beter geschreven, maar ga er bij het kleinste foutje toch maar van uit dat het om een verdachte mail gaat.
  • Klik niet op onbekende links, maar ga, wanneer je de mail op een computer opent, met je cursor over de link. Zo toont de link een URL met de bestemming. Wanneer die URL er vreemd uitziet of niet overeenstemt met de echte website van de instantie die de mail zogezegd heeft verstuurd, klik je er beter niet op.  
  • Download geen afbeeldingen of bestanden uit verdachte e-mails.
  • Geef nooit zomaar je gebruikersnaam of paswoord in op een website, zonder zeker te zijn dat het om een officiële pagina gaat!

%d bloggers liken dit: