Internationaal Atoomagentschap geeft Vlaams Belang gelijk

Volgens Internationaal Atoomagentschap-topman Rafael Grossi wordt het zonder kerncentrales bijzonder moeilijk om de klimaatakkoorden van Parijs te halen (het verminderen van de uitstoot van CO2 om de globale opwarming van de aarde onder de 2 graden te kunnen houden). “Na menig wetenschappelijke studie is dit een zoveelste bevestiging van onze visie omtrent de kernuitstap”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang).

Grossi wijst erop dat kernenergie ontegensprekelijk een extreem lage uitstoot van CO2 veroorzaakt. Nucleaire energie verzekert volgens de topman een stabiele bevoorrading van elektriciteit, naast minder stabiele vormen van hernieuwbare energie, zoals energie uit zon of wind. “Dat is exact het standpunt in het wetsvoorstel dat ik in januari indiende teneinde de levensduur van een aantal kerncentrales te verlengen en het bouwen en exploiteren van nieuwe kerncentrales mogelijk te maken”, aldus Van Lommel.

Zonder aan te tonen op welk cijfermateriaal ze zich voor haar beslissing baseerde, stelde minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen) op 11 oktober echter dat de kernuitstap er “zeker” komt. “Die geplande uitstap uit kernenergie voor industriële elektriciteitsproductie is ondoordacht en onverantwoord”, besluit Van Lommel. “Naast het niet halen van de CO2-doelstellingen stuurt de regering ons land ook nog eens richting stroomuitvallen en dure energie-import, want in 2025 zal onze importafhankelijkheid toenemen tot een derde van onze energiebehoefte.” Ook stelt het Vlaams Belang zich ernstige vragen bij het idee van de groene minister om CO2-uitstotende gascentrales te openen die ingaan tegen de doelstellingen en amper zullen bijdragen tot de noodzakelijke invulling van de energiebehoefte.Afdrukken

%d bloggers liken dit: