“Jihadisten horen achter de tralies, niet op straat”

“Gekende en veroordeelde jihadisten horen in de gevangenis te zitten en niet vrij rond te lopen.” Dat is de duidelijke boodschap van Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) nadat deze week blijkt dat de zoveelste geregistreerde moslimextremist is vrijgelaten. Het gaat over één van de zes IS-vrouwen die België afgelopen zomer met veel geld en moeite repatrieerde uit Syrië. Met veel beloftes en zware woorden werd gesteld dat we de IS-terroristen met Belgische nationaliteit die in Syrië waren opgesloten, moesten overvliegen. En dat zelfs uit veiligheidsoverwegingen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei zo dat repatriëren “veiligerwas, dan niet repatriëren”. We zouden de extremisten zo beter kunnen monitoren en enkel hier zou verzekerd worden dat ze hun verdiende (cel)straf zouden krijgen. In de Kamer heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) recent ook nog gezegd dat de zes vrouwen die België deze zomer terughaalde uit kampen in Syrië nog altijd ‘achter slot en grendel’ zitten. Alleen, dat blijkt onwaar.

“Als Van Quickenborne loog, moet hij opstappen”

“Eén van de vrouwen is al sinds oktober vrijgelaten”, licht Dillen toe, die verwijst naar verslaggeving van De Morgen. “Dat wil dus zeggen dat Van Quickenborne ofwel gelogen heeft – en dan moet hij opstappen. Ofwel loog Van Quickenborne niet en was hij bijzonder slecht geïnformeerd door zijn diensten. Dat is dan in feite nog verontrustender. Want daarmee wordt dan aangetoond dat de Belgische overheid onbekwaam is om de status van gekende jihadisten op te volgen. Tot zo ver het veiligheidsargument.”

“Maar misschien nog fundamenteler: de vrouw in kwestie was dus amper enkele weken opgesloten”, besluit Dillen. “Dat is een zoveelste schandelijk bewijs van Belgische straffeloosheid. Vandaag kost het lidmaatschap van een terreurgroep blijkbaar slechts enkele weken celstraf. Wij willen echter dat uitgesproken straffen effectief worden uitgezeten. De straffen voor jihadisme moeten tevens verdubbeld worden. Wie toch vrijkomt, moet nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Want jihadisten horen achter de tralies en niet vrijelijk rond te lopen.” Jonas Naeyaert
Persverantwoordelijke

%d bloggers liken dit: