Kanonnen van Belgisch leger aan Oekraïne geleverd door de Britten

België maakt voor de zoveelste keer een belabberde indruk op het internationale toneel, deze keer in de saga omtrent de M109-pantserhouwitsers. “Dat was de zware artillerie die het Oekraïens leger nodig had om het Russisch offensief in de Donbasregio het hoofd te bieden”, zegt Kamerlid Steven Creyelman. “Waar onze bondgenoten Nederland, Frankrijk en Oostenrijk er wel in slaagden om de benodigde pantserhouwitsers te leveren aan Kiev, was dit voor het Belgisch leger te hoog gegrepen.

De Belgische regering wilde zo’n 28 stuks aan Oekraïne leveren, maar had ze in 2008 al verkocht aan twee Vlaamse privébedrijven. Ze moesten de pantserhouwitsers dus terugkopen, maar aan een veel hogere marktprijs dan de verkoopprijs destijds. “De marktprijs was gestegen naar 150.000 euro per stuk en 5 miljoen in totaal, terwijl onze Defensie ze destijds verkocht had voor 15.000 euro per stuk”, aldus Creyelman. “De houwitsers verkopen was al een vergissing destijds. Nu kampt onze Defensie met capaciteitstekorten op dit vlak en de oorlog in Oekraïne toont aan dat dit soort zware artilleriestukken nog niet tot de militaire geschiedenis behoort.”

“Dit incident is meer dan een blunder, het is het zoveelste bewijs van het failliet van het Belgische leger”

“Het hogere bedrag dat de firma’s eisten voor de stukken wilde de regering niet meer neertellen”, vervolgt Creyelman. “En nu bericht de pers dat de Britten in het gat gesprongen zijn en zij nu onze pantserhouwitsers aan Oekraïne geleverd hebben. Een regelrechte afgang.”

“Dit voorval past het mooi in het rijtje blunders van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “Destijds verkocht men 64 houwitsers al voor een habbekrats, uit geldgebrek bij ons leger. Men had ze net geüpdatet voor een veel hoger bedrag dan de verkoopprijs toen. Het stockpeil staat zo laag dat men materiaal moet terugkopen dat men zelf verkocht en dat men blijkbaar niet meer kan betalen”, besluit Creyelman. “Deze soap wijst op de erbarmelijke staat waarin de afgelopen regeringen onze Defensie achterlieten.”

%d bloggers liken dit: