Karl Van Camp (hoofdredacteur van ’t Pallieterke): “Ultima’s zijn links onderonsje”

Afgelopen dinsdag werden de Vlaamse cultuurprijzen uitgereikt, de Ultima’s. Ik heb er mijn redactioneel van vorige week ook aan gewijd. Vorig nummer was al in druk toen Jan Jambon, minister van Cultuur, aankondigde dat de schilder Luc Tuymans de prijs krijgt voor Algemene Culturele Verdienste 2019.

Dat kan nog leuk worden, dacht ik toen bij mezelf. Want Luc Tuymans haat N-VA, haat Vlaams Belang en haat alles dat ook maar een beetje Vlaamsgezind is. Hij haat de Vlaamse minister van Cultuur. Tuymans heeft een trauma opgelopen met dat ‘Vlaams’ omdat lang geleden zijn familie in de oorlog aan de ‘foute’ kant stond. In een interview in De Morgen enkele weken geleden zei Tuymans: “Cultuur is een ‘propaganda-abteilung’ geworden, ik zeg het speciaal in het Duits.”

Noteer dat de man nog niet zo lang geleden voorop liep in een betoging tegen de cultuurbesparingen, terwijl hij als kunstenaar al zo’n 29 miljoen privékapitaal verzamelde. En dinsdag kreeg hij dan de prijs voor Algemene Culturele Verdienste 2019, goed voor 20.000 euro belastinggeld. Tuymans stuurde uiteindelijk zijn kat naar de uitreiking in Brugge en schenkt zijn prijzengeld weg aan Let’s Go Urban, de dansstudio van Sihame El Kaouakibi (die laatste is ondertussen eigenzinnig Vlaams parlementslid voor Open Vld).

Prijzengeld voor PVDA

De Ultima voor literatuur gaat naar de schrijfster Rachida Lamrabet, van Marokkaanse afkomst, grote verdedigster van de hoofddoek en tot 2017 ook juriste bij UNIA, tot ze daar ontslagen werd. En dan was er ook nog de Ultima voor Beeldende Kunst: die gaat naar Walter Swennen, maar die schenkt zijn prijzengeld van 10.000 euro aan de PVDA. De Ultima voor Amateurkusten gaat naar Mama’s Open Mic. Op Facebook lees ik: “Mama’s Open Mic is een community waar iedereen artiest kan zijn; It’s all about LOVE & creating a safe space aka no negative -ism and phobias: racism, sexism, ageism, homophobia, etc. at Momma’s house!!!”

En tot slot: de Ultima voor Sociaal-Cultureel Volwassenwerk gaat naar de vzw Humain. Op de webstek van de organisatie lees ik: “Vzw Humain strijdt voor mensenrechten, levert humanitaire bijstand voor mensen in nood, wil gelijke kansen en het algemeen welzijn van minderheidsgroepen of individuen bevorderen. Voor mensen op de vlucht biedt vzw Humain concrete steun. (…) Daarnaast willen we wegen op het beleid en sturen we de (negatieve) beeldvorming over vluchtelingen in de media en de maatschappij bij.”

En dan zijn er mensen die blijven beweren dat kunst en cultuur niets met politiek te maken hebben, laat staan dat het helemaal geen linkse boel is. Voor alle duidelijkheid, de jury’s van deze Ultima’s werden samengesteld ten tijde van Sven Gatz. Daarover volgende week meer.

%d bloggers liken dit: