Lisa Eckhart, de Oostenrijkse cabaretière die opkomt tegen de politieke correctheid

Onder druk van het linkse “Schwarzer Block” mag de Oostenrijkse cabaretière Lisa Eckhart haar debuutroman niet komen voorstellen op het belangrijke Hamburgse “Harbour Front Literaturfestival”. De organisatoren zwichtten voor de linkse bedreigingen.  Wij weten dat Hamburg een “Hochburg” van extreem-links is. Denken we maar aan de rellen in 2017 naar aanleiding van de G20. Toen overvleugelde extreem-links de ordemacht en was 3 dagen meester van de straat. De toegebrachte schade was enorm.

Het veto tegen Eckhart toont nog maar eens aan hoe een kleine kliek cultuurmarxisten er in slaagt de contouren te bepalen waarbinnen wij nog kunnen en mogen denken. En die contouren worden enger en enger. Ook onze taal moet er aan geloven. “Men” gaat bepalen welke woorden wij nog mogen gebruiken en welke moeten “uitgezuiverd” worden. Wij zullen moeten strijden om onze vrijheid opnieuw te verwerven.

Terug naar Eckhart. Zij is cabaretière maar evenzo auteur, filosofe, taalvirtuose. Zij is een bijzondere verschijning en houdt van stijl en elegantie. ‘Vrouwelijkheid’ is voor haar geen taboe. Haar lichaamstaal en mimiek, benevens het dialect dat ze soms gebruikt, zijn onnavolgbaar.

Zij geeft haar conferences o.a. in het programma “Mitternachtsspitzen”op de WDR.  Ze ontving diverse prijzen. Zij komt op tegen de “politieke correctheid”, mijdt de provocatie niet en is derhalve controversieel. Na elke conference zijn er wel groepen die zich ‘gepakt’ voelen en een polemiek beginnen.

Het satirisch cabaret dat ze brengt grenst soms aan cynisme. Ze slaagt er in haar toehoorders gespannen in de ban te houden. Het is altijd muisstil in de zaal; men wacht wat angstig af welke verdere wending haar conference zal nemen…

Na het gedwongen ontslag van Thilo Sarrazin uit de SPD eind vorige maand is dit het tweede geval in korte tijd dat aantoont hoezeer het vrije denken in Duitsland en Europa bedreigd wordt. Solidariteit met Lisa en alle andere slachtoffers van het neo-stalinisme!

Ludo Monballiu, voorzitter SF-Vlaams-Brabant

%d bloggers liken dit: