Minimum zorg voor maximum winst in rusthuizen? Onaanvaardbaar voor Vlaams Belang!

 

De problematiek is niet nieuw maar naar aanleiding van de Pano-reportage op de openbare omroep waarbij twee reporters 10 weken lang undercover gingen werken in 7 verschillende commerciële rusthuizen, kwam het opnieuw naar boven: de leefomstandigheden in commerciële woonzorgcentra laten vaak te wensen over. De zorg is er duur, maar bewoners worden er soms niet goed verzorgd en slecht gevoed. Als belangrijke oorzaak is er de onderbezetting qua personeel, omdat de rusthuizen omwille van winstbejag geen extra middelen willen vrijmaken om extra personeel – boven de wettelijke normen – aan te werven. Ook op de maaltijden wordt bespaard met zelfs ondervoeding tot gevolg.

Voor het Vlaams Belang is deze behandeling van onze ouderen onaanvaardbaar. Vlaams Parlementslid en lid van de commissie Welzijn Ortwin Depoortere is geschokt door de reportage: “Vlaanderen is een welvarend land. Het kan niet dat er op deze manier wordt omgegaan met de zwaksten in onze samenleving, oude weerloze bejaarden, dat er soms minimale zorg wordt verleend om maximale winst te maken. De reportage maakt duidelijk dat de normen met betrekking tot het minimum aantal personeelsleden in rusthuizen dringend moeten worden opgetrokken. Ook de Vlaamse regering moet met voldoende geld over de brug komen om een degelijke verzorging tegen een betaalbare prijs te garanderen.

Ortwin Depoortere wil ook dat de Zorginspectie meer en efficiënter wordt ingezet om de slechte verzorging en voeding te voorkomen: “Deze toestanden moeten eigenlijk niet aan het licht worden gebracht door een Pano-reportage, maar wel door de Zorginspectie. Het lijkt me dan ook nodig dat die inspectie meer en efficiënter optreedt om ervoor te zorgen dat dergelijke wantoestanden niet meer kunnen plaatsvinden.”

Ortwin Depoortere zal volgende week welzijnsminister Vandeurzen ondervragen over de toestanden in sommige commerciële rusthuizen.

%d bloggers liken dit: