‘Musea Brugge’ weigert ‘blanke hetero Vlamingen’ tijdens promo-fotoshoot

Om de ‘super’diversiteit in Brugge te promoten, vatte Musea Brugge het plan op om een fotoreeks te maken, waarmee ze wilden aantonen dat iedereen welkom is in de Brugse musea. Uit de interne mail die daarover verspreid werd onder het personeel bleek dat iedereen welkom was behalve de blanke, gehuwde, hetero man “want die is al genoeg vertegenwoordigd…” Het staat er echt.

Het was Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugs gemeenteraadslid Stefaan Sintobin van het Vlaams Belang die de multiculturele bal aan het rollen bracht. Hij ontving het bizarre mail in zijn postbus. Een stukje uit de brief (lees de integrale brief onderaan het artikel):

Volgende doelgroepen willen we graag in deze shoot zien te verwerken: alle huidtypes, behalve Kaukasische, want die hebben we al voldoende vertegenwoordigd in onze beeldbank. Mensen van diverse religies, althans diegene die het zichtbaar veruiterlijken door middel van hoofddoeken, tulbanden, boerka’s, keppels… We willen graag het cliché doorbreken van hetero koppeltjes met kinderen, dus zeker ook graag de holebigemeenschap betrekken, mét kinderen. Ook transgenders zijn uiteraard van harte welkom.

Nadat raadslid Sintobin hierover tussenkwam tijdens de gemeenteraad van Brugge met de bewoordingen: “Omdat ik blank, hetero, gehuwd en geen transgender ben, kom ik dus niet in aanmerking voor deze fotoshoot.“, werd er toch iets gewijzigd. De boerka werd geschrapt uit het bericht… omdat het bij wet verboden is om een boerka te dragen.

Musea Brugge dat zijn 13 musea of historische plekken die bezocht kunnen worden waaronder het Groeningemuseum, het Gruuthusemseum, het Volkskundemuseum, het Belfort en het Gezellehuis. Plekken waar Vlaams erfgoed ligt opgeborgen en wordt tentoongesteld. Plekken van en over historische Vlaamse figuren. Het feit dat het publiek niet divers genoeg zou zijn, wat we bovendien sterk betwijfelen, ligt niet aan de inhoud of de aanpak van deze musea, doch wel aan de (des)interesse bij potentiële bezoekers.

Post scriptum: het moet maar eens gedaan met te beweren dat vreemdelingen, holebi’s of transgenders niet welkom zijn, waar dan ook. Gratuit wordt deze stelling ten allen tijde geponeerd. Maar stel uzelf toch maar eens de vraag: hoe kan een museum weten of iemand hetero of holebi is? Hoe iemand transgender is? En waar zijn dan al die klachten tegen musea die vreemdelingen weigeren? Toon ze ons! En als die klachten er niet zijn, stop dan onmiddellijk met het valselijk beschuldigen van Vlamingen dat het koele, hardvochtige racisten zijn. Iedereen heeft het recht om in een fantasiewereld te leven, maar val er ons niet mee lastig alstublieft!

Lees hieronder de volledige brief:

Bron: https://reactnieuws.net

%d bloggers liken dit: