Naar de voedselbank ondanks voltijdse job

Vorig jaar waren meer dan 177.000 mensen afhankelijk van een voedselbank. “Toen reeds ging het om een ongezien aantal”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Maar de rijen aan de voedselbanken zijn er alleen maar langer op geworden. Waar wacht deze regering op om eindelijk eens werk te maken van structurele oplossingen?”

In de pers verschenen recent hallucinante artikels over mensen met een voltijdse job die toch naar de voedselbank moeten. “Dat is zonder meer een blamage voor paars-groen”, aldus Samyn, die hierover eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) ondervroeg. “Het gaat dus al lang niet meer enkel om de allerarmsten onder ons maar ook om mensen die een job hebben, en om tweeverdieners. Mensen die vandaag moeten kiezen tussen eten en energie.”

“Het leven wordt duurder maar mensen met een voltijdse job die moeten aanschuiven bij een voedselbank, dat is niet normaal”

De inflatie is torenhoog en de bevolking gaat gebukt onder bijzonder hoge elektriciteitsprijzen, gasprijzen en voedselprijzen. Prijzen die in de nabije toekomst alleen maar zullen stijgen. “Neem nu de recordprijzen aan de pomp. Waarom kan bijvoorbeeld in Luxemburg een veel lagere brandstofprijs aangehouden worden dan bij ons?”, vraagt Samyn zich af. “Paars-groen onderschat nog steeds deze financiële druk op grote groepen in onze samenleving. De middenklasse wordt ook hard getroffen.”

“Vroeger hielden regimes de bevolking tevreden met brood en spelen. Paars-groen zal dat niet meer lukken, want het brood wordt onbetaalbaar”, merkt Samyn tot slot op. “In onze buurlanden zien we dat de voedselprijzen verlaagd kunnen worden, maar hier kan dat blijkbaar niet. De regering moet nu eindelijk eens kiezen voor structurele maatregelen. De btw op energie definitief verlagen naar 6 procent, en de btw op essentiële middelen tot 0 procent herleiden. Maar aanmodderen heeft geen zin. Zo duwt de regering alsmaar meer Vlamingen de armoede in.”

%d bloggers liken dit: