Nieuwe cijfers bewijzen: Vlaams Belang is ongewenste gast bij VRT

Klaas Slootmans: “De aanhoudende marginalisering van de Vlaams Belang-stem is niet alleen onaanvaardbaar, ze druist ook lijnrecht in tegen de geest en de letter van de wet”

Het Vlaams Belang komt bijzonder weinig aan bod op de VRT. Dat is de conclusie van een lijvig cijferrapport waarmee de partij vandaag uitpakt. “Dit rapport is een gestaafd ‘j’accuse’ richting de Reyerslaan”, aldus Vlaams Belang-parlementslid en lid van de mediacommissie, Klaas Slootmans, die het rapport samenstelde.

Elk jaar geeft de VRT – op vraag van het Vlaams Belang – een overzicht van de politici die in het afgelopen jaar te gast waren in de ontspanningsprogrammatie van de openbare omroep. Daaruit blijkt dat de partij minder dan 1 procent van de politieke gasten uitmaakt. Onder het mom van de ‘redactionele autonomie’ weigert de omroep echter dezelfde transparantie te bieden voor de nieuws- en duidingsprogramma’s zoals Terzake (Canvas) of De Ochtend (Radio 1).

Het Vlaams Belang besloot daarom zelf te gaan turven en brengt nu een rapport uit met cijfers die het volledige jaar 2020 beslaan. De scheeftrekkingen in het rapport zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Hoewel het Vlaams Belang bijna 1 op 5 kiezers telt en al ruim een jaar met stip op één staat in de peilingen, krijgt de rechts-nationalistische partij daarvan slechts een fractie aan spreektijd. In Terzake gaat het om een aandeel van 5,8%, in De Zevende Dag 4,4% en in het Radio 1-programma De Ochtend amper 3,1%. Alles opgeteld krijgt de partij slechts 4,8% van de totale politieke ‘airplay’.

“VRT verzaakt aan onpartijdigheidsplicht”

Volgens Slootmans verzaakt de VRT hiermee aan de wettelijke verplichtingen. “Deze aanhoudende marginalisering van de Vlaams Belang-stem is niet alleen onaanvaardbaar, ze druist lijnrecht in tegen de wet”, aldus Slootmans. “Het Mediadecreet verbiedt immers expliciet discriminatie op basis van ideologie. Deze cijfers bewijzen echter dat de VRT hier meester in is. Vlaams Belangers betalen nochtans ook voor de VRT.” Volgens het Vlaams Parlementslid staat bovendien ook de geloofwaardigheid van de omroep op het spel. “Uit de vertrouwensbarometer van de VRT-studiedienst blijkt dat 1 op 3 (32%) Vlamingen geen of weinig vertrouwen heeft in de openbare omroep. Dat vertaalt zich ook in de partijdigheidsklachten, die op amper vier jaar tijd vervijfvoudigd zijn.”

Indien de VRT de groeiende argwaan van de Vlaming wil counteren en zich wil ontwikkelen tot een moderne, onpartijdige en onbevooroordeelde openbare omroep is er volgens Slootmans “nood aan een radicale ommezwaai die het gehuldigde opiniepluralisme ook honoreert en de zo geprezen diversiteitslogica in ál zijn facetten uitvoert. Daaruit volgt evident een faire en proportionele behandeling van de verschillende politieke stromingen naargelang hun electoraal gewicht. Dat is geen politisering van de VRT, maar een democratisering.”

Verder pleit de partij onder meer voor een verbod op de aanwezigheid van politici in ontspanningsprogramma’s naar Nederlands voorbeeld, een jaarlijkse rapportageplicht van de ombudsman omtrent onpartijdigheidsklachten en een ideologische uitbreiding van de duidingsgasten.

Jonas Naeyaert
Persverantwoordelijke