‘Pfizer-vaccin helpt tegen overdracht coronavirus’

Bron: Business AM, Ulrike Vandamme

Pfizer BIoNTech vaccin
Isopix

Israëlische onderzoekers hebben ontdekt dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech ervoor zorgt dat je het virus niet kan overdragen op andere mensen. Daarover was voorlopig nog geen zekerheid, maar volgens de onderzoekers is het vaccin wel degelijk effectief tegen de overdracht van het virus.

Goed nieuws vanuit het coronafront want het vaccin van Pfizer en BioNTech zou er volgens Israëlische onderzoekers voor zorgen dat je het virus niet kan overdragen op andere mensen. Hierdoor zal wie het vaccin ontving dus geen asymptomatische drager kunnen zijn van het virus.

Geen overdracht

Het vaccin van Pfizer en BioNTech zorgt ervoor dat je niet ziek kan worden van het coronavirus. Maar het was nog niet duidelijk of het vaccin ook hielp tegen de verspreiding van het virus. Onderzoekers uit Israël onderzochten of het vaccin kan helpen tegen de verspreiding van het virus en de eerste bevindingen zijn alvast positief.

De onderzoekers testen de antilichamen van 102 personeelsleden van het Sheba Medical Centre die het vaccin van Pfizer en BioNTech kregen. Daarbij werd duidelijk dat 98 procent van de onderzochte personen tot 20 procent meer antilichamen tegen het coronavirus hadden aangemaakt. Dat is een hoger aantal dan wanneer je besmet raakte en genas van het coronavirus.

Twee mensen uit het onderzoek hadden maar een laag aantal antilichamen, waarvan dit bij een van de twee personen samenhing met een verlaagd immuunsysteem. Voor de tweede persoon is het nog niet duidelijk waarom het vaccin minder efficiënt bleek te zijn, maar dat wordt voorlopig nog onderzocht.

Antilichamen

Die grote hoeveelheid antilichamen beschermt je niet alleen tegen de ziekteverschijnselen van het coronavirus, maar zorgt er ook voor dat je geen drager kan worden van het virus. Dit is een belangrijke ontdekking aangezien je daardoor zeker kan zijn dat wie het vaccin kreeg, het virus niet langer kan doorgeven op anderen.

Volgens professor Gili Regev-Yohai van de Sheba’s Infectious Disease Epidemiology Unit is het zeer waarschijnlijk dat mensen die de twee dosissen van het vaccin van Pfizer en BioNTech ontvingen geen drager kunnen zijn van het virus. Daardoor kan het dus niet langer doorgegeven worden via mensen die het vaccin ontvingen. ‘De resultaten overtroffen onze verwachtingen’, zo klinkt het bij de professor.

Eerder werd ook al duidelijk dat het vaccin van Pfizer en BioNTech efficiënt is tegen de besmettelijkere coronavariant uit Groot-Brittannië.