Potjesvlees uit de Westhoek

Hoewel het ook aan de overzijde van ‘de Schreve’ wordt gemaakt, is het traditioneel productiegebied voor het erkende Potjesvlees,  de Westhoek en de aangrenzende kustgemeenten .

Het gebied omvat de gemeenten: Koksijde, Nieuwpoort, De Panne, Veurne, Alveringem, Diksmuide, Koekelare, Poperinge, Vleteren, Lo-Reninge, Houthulst, Kortemark, Heuvelland, Mesen, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Staden, Hooglede, Zonnebeke en Wervik.

De benaming “Potjesvlees uit de Westhoek” geniet daardoor bescherming, zowel binnen de Europese Unie als in landen die daarover met de EU akkoorden sloten. Het is het eerste Vlaamse vleesproduct dat een Europese erkenning krijgt. Reeds in 2008  werd het Potjesvlees erkend als Vlaams streekproduct door VLAM.

Het Potjesvlees uit de Franse Westhoek werd niet erkend.

Joris Missiaen, een van de bezielers van de ‘Orde van Potjesvlees uit de Westhoek’ en chef-kok van het praat-, eet- en kunstcafé ’t Potje Paté in Alveringem – die we daarvoor ooit contacteerden – legt uit waarom:

In 2008 ben ik na onze persoonlijke erkenning door VLAM (streekproduct) beginnen uitspitten wat ik moest doen om een Europese erkenning te behalen. Het product op zich was geen probleem, want de eerst vermeldingen van Potjesvlees dateren al van uit de 15de eeuw. Het kwam er vervolgens op aan producenten uit de Westhoek (Vlaamse en Franse) te groeperen om een gezamenlijke aanvraag in te dienen.  In ons eigen Vlaanderen had ik na wat telefoontjes en een beetje rondrijden al vlug een 10-tal geïnteresseerden gevonden. Voor de Franse Westhoek lag het enigszins anders:  door het Frans chauvinisme werd het al snel duidelijk dat er weinig interesse was om een gezamenlijk dossier in te dienen.

Het grootste struikelblok was echter – en dat was strikt commercieel gezien in ons voordeel – dat in de loop van de geschiedenis de producten met dezelfde basis te ver uiteen lagen om gezamenlijk erkend te kunnen worden.

Ons potjesvlees is een geleibereiding gemaakt met kip, kalf, konijn, citroen, witte wijn en azijn,…

Bij het potjesvlees uit Noord-Frankrijk doen ze meestal geen kalf bij, maar wel varkensvlees en een soort jenever. Hun potjesvlees is ook bruiner van kleur.

Leden van de Orde van het Potjesvlees uit de Westhoek:

Pot O Foer – Grote Markt 18 8630 Veurne

Missiaen – Zuidstraat 56 8630 Veurne

Roggeman J – Noordstraat 71 8630 Veurne

Ortwin & Patricia – Ooststraat 17 8630 Veurne

De Veurn’ Ambachtse – Kaatsspelstraat 5 8690 Alveringem

Sohier Luc – Veurnestraat 24 8790 Poperinge

Keurslager Dierendonck – Strandlaan 331 8670 Sint-Idesbald

Potjesvlees (elke slager heeft wel zijn eigen recept)

Ingrediënten voor 8 personen:

 500 g kipfilets,14434kipfilets (dubbele)2  500 g kalfsfilet14435kalfsfilet500 g, 500 g konijnenfilets14433konijnenfilets2 , 2 onbehandelde citroenen14439onbehandelde citroen1 , 2 sjalotten14436, 2 wortelen, 3 selderstengel, 1 dl witte azijn, 3 kruidnagels, 4 blaadjes laurier, tijm, peper & zout, 1 dl witte droge wijn, 30g gelatineblaadjes (per liter vloeistof) en 2 liter water.

Snij de drie vleessoorten in gelijke stukken. Maak een bouillon met alle ingrediënten (behalve 1 citroen en de gelatine). Kruid het vlees met peper en zout en laat het even rusten. Breng de bouillon tot het kookpunt en voeg het vlees toe. Laat alles gedurende een 45 minuten zachtjes pruttelen. Haal het vlees uit de kookpot en laat de bouillon inkoken (1liter overhouden). Giet de bouillon door een neteldoek en voeg er vervolgens de geweekte gelatine bij. Doe het vlees in een terrine, versier met dunne citroenschijfjes en overgiet met de bouillon. Zet de terrine minstens 24 uur in de koeling. Serveer met bruin brood, augurkjes en een goede Trappist van Westvleteren.

RVW

%d bloggers liken dit: