SF-Antwerpen bezoekt het Schoonselhof (met foto’s)

SENIORENFORUM REGIO ANTWERPEN

Gisteren verzamelden we met Seniorenforum regio Antwerpen aan Antwerpens bekendste dodenakker: het Schoonselhof. Direct kregen we de vraag: vanwaar die naam? Welnu, de naam zou verwijzen naar een hoeve van een zekere van Scoonzele in de 14de eeuw. Later zou daar een kasteel komen, een buitenverblijf voor de burgerij van Antwerpen, zoals er in de rand van de stad wel meer waren. Julius Moretus is de laatste kasteelheer in de 19de eeuw. In 1911 koopt de stad kasteel en gronden aan voor de inrichting van een begraafplaats: vandaag het Schoonselhof.

Een veertigtal deelnemers, waaronder ook nieuwe gezichten, gingen met onze gidsen Lutgard en Lutje mee op stap naar o. a. Jef Van Dingenen, Bart Vandermoere, Pater Stracke, de “drie kraaiende hanen” en vele anderen. Bijzondere aandacht voor Ledy Broeckx welke aan het graf van Jaak Van Haerenborgh, stichter/verbondsleider van het VNJ, een aantal herinneringen ophaalde. Uiteraard hadden we oor en oog voor de vele kunstenaars, schrijvers, dichters, componisten die op de ereperken N en R in vrede rusten. Namen als o.a. Valeer Portier, Armand Preud’homme, Willem De Meyer, Bob Davidse, Julien Schoenaerts, La Esterella brachten bij onze mensen anekdotes naar boven, zodat de tijd smolt als sneeuw voor de zon. Conscience moest zich tevreden stellen met een respectvolle groet.

Ons bezoek besloten we aan het graf van Karel Dillen waarna de deelnemers werden uitgenodigd om nog een borrel of een frisdrank te gebruiken aan de “mobiele bar” van VSF Kempen-Grobbendonk, waarvoor onze dank aan Guido. Dank ook aan Ledy, aan Lutgard en Lutje en aan alle deelnemers, vertrouwde en nieuw gezichten! Volgende afspraak in Steenstrate, op de IJZERWAKE op zondag 29 augustus. En voor Antwerpen: op woensdag 1 september voor de lezing over Willem Frederik Hermans in het secretariaat van het Vlaams Belang, Amerikelei 96, Antwerpen om 14.00 uur.

DVO

%d bloggers liken dit: