SF-Brabant bezocht Brouwerij Moortgat(met foto’s)

Op 13.06.19 bezocht het Seniorenforum Brabant de brouwerij Moortgat te Breendonk, waar de iconische “Duvel” gebrouwen wordt. De brouwerij behoort tot de “Belgian Family Brewers”, de vereniging van kleinschalige brouwerijen die nog familiaal gerund worden. We bezochten reeds brouwerij “Het Anker” die ook tot de groep behoort.

Een etentje in eetcafé “De Mouterij” waarin een van de Moortgat bieren verwerkt werd, leidde ons bezoek in. Dan volgde een diavoorstelling met de historiek van Duvel. Het brouwproces werd deskundig uitgelegd en we zagen de brouwketels in werking. Indrukwekkend waren de bottelarij en de “opslagtanks”. Moortgat kent de laatste jaren een grote expansie en heeft een aantal brouwerijen overgenomen: brouwerij De Koninck, brasserie d’Achouffe, Liefmans, Boulevard Brewing Company (VS), brouwerij Bernard (CS),e.a.

Als afsluiting van het bezoek konden we in “café Depot Duvel” genieten van “Duvel van ’t vat”en alle andere Moortgat bieren.

De provinciale voorzitter maakte de deelnemers nog even attent op de verdiensten voor de Vlaamse beweging van Albert Moortgat die de brouwerij leidde in het interbellum. Hij steunde talrijke Vlaamse culturele en andere manifestaties en was burgemeester van de gemeente. Het was geen toeval dat de firmakleuren tot in de jaren ‘70 oranje-blanje-bleu waren.

%d bloggers liken dit: