Teken van leven 8 bis (Dirk Van Onckelen, voorzitter SF-Antwerpen)

Vlaamse vrienden, senioren in het bijzonder,

het is soms niet gemakkelijk om over een onderwerp te schrijven dat nog niet uitgemolken is. De actualiteit is niet actueel meer want al sinds maart is het een voortdurende variatie op hetzelfde thema: hou afstand, was uw handen, draag uw masker (akkoord, dat kwam pas later), knuffel niet… Zoek de (klein-)kinderen niet op, “wie na 24.00 uur buitenkomt wordt neergeschoten” (of ’t scheelt toch niet veel)… wacht, er komt een lied in me op van Nelly en Rikkert, idolen uit een niet zo ver verleden: “Er was een mannetje dat zich verveelde, want de kerk was dicht, en de kermis was dicht en uit het café kwam ook geen licht, en hij dacht: ik wou dat er wat gebeurde…”

En dat gebeurde!

Er was eens een uitgeverij die kinderboeken maakte in het “verre Limburg”. Ze deed dat met verve: boeken vonden hun weg naar de jonge lezertjes en werden bekroond. Boeken met een hondje in de hoofdrol, of een pony, of een griezelkasteel, of Sinterklaas en Zwarte Piet. En de ouders en grootouders zagen dat het goed was.

Nu heeft die uitgeverij besloten om de boeken met het hondje, de pony en het griezelkasteel mooi uit te stallen… maar die met Sinterklaas en Zwarte Piet, daar is een zo groot probleem mee dat deze moeten – zit u goed vast op uw stoel? – vernietigd worden. Want “de tijdsgeest”  zou veranderd zijn en met name Zwarte Piet is ‘persona non grata’ geworden. Een ongewenst individu, de te verjagen ‘slaaf’, geen ‘negers’ die nog op de daken lopen en door de schouw pakjes moeten brengen, laat staan snoepgoed.

Volgens de uitgever handelt hij “met de dood in het hart”. Inderdaad, je moet wel dood in je hart zijn als je boeken – kinderboeken dan nog ! – gaat vernietigen. Man toch, misschien eens een geschiedenisboek vastnemen om te leren dat boeken zich niet laten vernietigen. Er zal altijd wel ergens nog een onbeschadigd exemplaar overblijven. Wat je nu bereikt is dat je de walging oproept van in normale omstandigheden zachtmoedige mensen als ik, en ik hoop dat in uw aller naam te zeggen, Vlaamse vrienden, senioren in het bijzonder.  

Eerlijk, ik dacht dat we door Covid 19 dit jaar tenminste bespaard zouden blijven van de plicht om inzake Sinterklaas en Zwarte Piet de traditie en het plezier van onze kinderen te verdedigen tegen de waanzin van de dag. Tegen het gezwam! En dan komt daar een uitgever met “de dood in het hart…”.

Wel, ik hoop uit de grond van mijn hart dat “de dood in het hart…” uw uitgeverij mag treffen, dat ouders en grootouders die hun (klein-)kinderen leesvoer schenken dat vinden bij uw concurrenten.

Niet langer bij u, u bent het niet meer waard u uitgever te noemen: u bent een boekvernietiger, u bent de man met de fakkel aan de brandstapel, dat bent u.

Wat te doen? Huisvlijt!

Zet uw herinneringen aan het plezier van het verhaal van Sinterklaas en Zwarte Piet, waarmee wij opgroeiden en dat we doorgaven aan onze kinderen, vandaag onze Kleinkinderen, zet die herinnering in een mail en stuur deze naar info@clavisbooks.com . Als we dat allen doen, in eigen naam, dan zal men toch eens gaan nadenken over waar men eigenlijk mee bezig is!

Tenslotte nog wat nieuws van de huisvlijt die de stuurgroep zichzelf oplegt.

U weet dat zowat alles “op slot” gaat, behalve dan de “economische sectoren”.

U weet dat we niet mogen samenkomen, laat staan dat we in groep iets mogen organiseren. Het mag niet, het zou onverstandig kunnen zijn. We gaan dat dan ook niet doen.

Twee zaalactiviteiten staan nog – onder het strengste voorbehoud!, we zullen daar tijdig een beslissing in nemen – op de agenda:

“Het verhaal van een partijlokaal”, op vrijdag 27 november, en

“Beethoven, 250 jaar jong”, op donderdag 17 december.

Waar u vanaf vandaag u wel kan voor opgeven is voor ons bezoek aan Lier, onze “zwarte pieten wandeling”, op vrijdag 4 december.

Samenkomst aan het station van Lier om 14.00 uur, bedoeling is dat u voor uw vervoer de gratis “Railpass” gebruikt die u kon aanvragen. (Vanuit Antwerpen Centraal gaan we vertrekken met de trein van 13.30 uur.)

Let wel: ook deze wandeling kan mogelijk niet mogen doorgaan, alles hangt af van hoe de situatie op dat ogenblik is.  

U kent ons adres: seniorenforumantwerpen@telenet.be

of u belt naar 0495 827 607.

Zoals gebruikelijk is de deelname in de kosten 5 euro, en dat regelen we terplaatse.

Vlaamse vrienden, senioren in het bijzonder,

de komende dagen gaan voor hen die onlangs of al langer een dierbare verloren wat moeilijker zijn: Allerheiligen, Allerzielen.

Het is goed, het is mooi te herinneren, te gedenken, stil te staan bij wat die dierbare voor u betekende.

De omstandigheden maken dat u dat slechts kan delen met één enkel persoon. Doch weet dat we ook in dit ogenblik met jullie allen verbonden zijn, verbonden in herinnering maar ook verbonden in de hoop op hereniging.

Intussen,

blijf gezond. En doe alles wat nodig is om gezond te blijven.

Namens de stuurgroep van Seniorenforum Antwerpen,

Dirk Van Onckelen, voorzitter.

%d bloggers liken dit: