Teken van leven LXV: “ 3000 jaar…”

Vlaamse vrienden, senioren in het bijzonder, (begint dat niet te vervelen, die “opening”? Wie helpt me aan een andere?)

Ik wil het plezier dat u kan beleven aan het WK niet vergallen: wie de schoonheid, de tactiek, de bij momenten uitzonderlijke staaltjes van balbeheersing, de tijgersprong van doelmannen of de perfecte kopbal van aanvallers weet te waarderen wens ik vele mooie momenten toe. Maar….

… “Voor wat Europa de afgelopen 3000 jaar heeft gedaan, zouden we de komende 3000 jaar nog excuses moeten aanbieden”. Aan het woord is een zekere Infantino, huidig baas van de FIFA, op de vooravond van de start van het WK Voetbal in Qatar. 

Eens kijken naar die 3000 jaar, zo voor de vuist weg.

Wij, het “Hypocriete Westen” , hebben er 3000 jaar over gedaan om te komen waar we nu staan. Dat was een proces van vallen en opstaan, van mislukkingen zowel als van triomfen. We schreven o.a. de “Magna carta”, de “Universele Verklaring van de Rechten van de mens”, we bewaarden de poëzie van de Grieken, we bouwden op de architectuur van Romeinen en Perzen, we ontdekten Amerika, Australië… Schilders als Caravaggio, Rubens, Titiaan, Rafaël, Klimt, Ensor, Dali.. schrijvers als Dante, Milton, Hugo, Van Maerlant, Erasmus…

Ja, we voerden oorlogen, al of niet denkend dat er een God “met ons” was, in vele talen en op vele continenten.  

Dat, FIFA-baas, is maar een vingerhoedje van wat we deden de voorbije 3000 jaar. Zelfs uw spel, uw voetbal, is een – o wee – Europese sport.

U mag uw mening hebben want ook dat is wat 3000 jaar ons opleverde: het woord van Voltaire dat we het niet eens met u moeten zijn, maar dat u het recht hebt op uw mening. In vrijheid en veiligheid, een vrijheid die in Qatar ver te zoeken is.

’t Moet zijn dat oliedollars een mens tot zo’n  gekkenpraat aanzetten: een andere verklaring voor deze infantiele uitspraak kan ik niet bedenken. Doch een antwoord willen we de FIFA-baas niet onthouden:

noch zullen we ons voor die 3000 jaar beschaving excuseren, noch ons voor 3000 jaar beschaving schamen. Niet nu, niet morgen, nooit.

Zoals we ons ook niet schamen voor onze Sinterklaas én Zwarte Piet!

Op de verjaardag van onze goedheilige kindervriend, DINSDAG 6 DECEMBER,  verzorgen we een groepsuitstap naar de stad met dezelfde naam: Sint-Niklaas.

Afspraak om 13.00 uur aan het NMBS-Station, Oosterlaan 2 te Sint-Niklaas.

Wie wenst kan, mits zelf zorgend voor een treinticket, samen gaan met de trein vanuit Antwerpen Centraal. Om 13.15 uur op perron 2.

We doen een stadswandeling langs enkele bijzondere plaatsen en, na het bezoek aan de Sint-Niklaaskerk, houden we halt bij het Tabaksmuseum waar we de middag afsluiten met een verwenkoffie.

Uw bijdrage aan dit door Yvonne georganiseerd stadsbezoek (herinner u ons bezoek aan Zichem) ronden we af op 10 euro.

Inschrijven is noodzakelijk en kan via ons rekeningnummer:

BE66 9734 2502 5843 van Seniorenforum Regio Antwerpen met vermelding van namen deelnemers + Sint-Niklaas. Afsluitdatum: 3 december.  

Eveneens gelinkt aan 3000 jaar beschaving is het Joelfeest.

Een Joelfeest is een Europees voorchristelijk feest dat eigenlijk de wisseling van de seizoenen viert. Twee keer per cyclus: op 21 juni en op 21 december. We vieren dus nu de “winterzonnewende”: de zon begint aan haar klim richting de langste dag.

Wij nodigen u dan ook graag uit op DINSDAG 20 DECEMBER om 16.00 uur in feestzaal “ ’t Goorhof”, Kerklei 10 te Sint-Job-in-‘t-Goor (Brecht).

We hebben een programma samengesteld met een kort buitengebeuren – geen wandeling! – en een naar de traditie verwijzend binnengebeuren. Centraal staat het vuur dat verwarmt en het licht dat de duisternis verjaagt.

“Winterzonnewende”: de langste nacht maar ook een nieuwe dag.

Bij die traditie hoort ook een “joelmaaltijd”. En daarvoor kunnen we opnieuw rekenen op de “chef” die ons in ’t Goorhof elke keer weer liet lekkerbekken.

Kok Paul heeft het volgende voor ons in de pot:

Pompoenroomsoep

Traag gegaard varkenshaasje met garnituur

Parelhoenstukjes in “fine Champagne-saus”

Vegetarische lasagne

(en om ’t laatste gaatje te vullen)

Appelstrudel met vanille-ijs en slagrom

U betaalt hiervoor slechts 15 euro per persoon. Dat dit niet de kosten dekt weet het kleinste kind, maar we zorgen ervoor dat onze rekening klopt. Dat is ons eindejaarsgeschenk dat we jullie van harte gunnen.  

Inschrijven is absoluut noodzakelijk en kan via ons rekeningnummer:

BE66 9734 2502 5843 van Seniorenforum Regio Antwerpen met vermelding van namen deelnemers + Joelfeest. Afsluitdatum: 15 december.

Nog vermelden dat nu vrijdag, 25 NOVEMBER, ons bestuurslid en politie-inspecteur op rust Marianne Van den Lemmer u verwacht op onze “Amerikalezing” rond “de wet op de wettige zelfverdediging”.

Om 14.00 uur begint ze er aan in het VB-secretariaat, Amerikalei 98 te Antwerpen, en ze vraagt u om een groot regenscherm én een sleutelbos mee te brengen want op ’t eind demonstreert ze hoe deze, hopelijk nooit!, zo nodig  te gebruiken. U hoeft niet te vrezen voor ongelukken: het is een demonstratie.

Tot spoedig ziens op een van onze activiteiten.

Hartelijk,

Dirk

Seniorenforum Regio Antwerpen   seniorenforumantwerpen@telenet.be   seniorenforum.antwerpen@vlaamsbelang.org gsm: 0495 827 607   Rekeningnummer: Seniorenforum regio Antwerpen: BE66 9734 2502 5843  
datum tijdstipActiviteit  –  OnderwerpPlaats  Adreskostprijsopmerking
Vrijdag 25.11 14.00 hAmerikalezing: “De wet op de wettige zelfverdediging”Secretariaat VB, Amerikalei 98, AntwerpenvrijGastspreker: M. v d Lemmer
Dinsdag 6.12 13.00 hUitstap naar Sint-NiklaasNMBS-station Oosterlaan 2, Sint-Niklaas€ 10Inschrijving via rekening
Dinsdag 20.12 16.00 hWinterzonnewende: Het Seniorenfeest van Regio AntwerpenFeestzaal Goorhof Kerklei 10, Sint-Job (Brecht)€ 15Inschrijven via rekening
Maandag 16/1 14.00 hEen winterse wandeling Plaats nog te bepalen € 5 
Vrijdag 27/1 14.00 hAmerikalezing (onder voorbehoud) “ geen blad voor de mond”Secretariaat VB, Amerikalei 98, AntwerpenvrijGastpreker Filip Dewinter
ACTIVITEITEN VAN BEVRIENDE VERENIGINGEN IN HET ANTWERPSE
datum + tijdstipActiviteit  –  OnderwerpPlaats  Adreskostprijsopmerking
DoorlopendTentoonstelling: Pallieter en Filip De PillecynBormshuis Volkstraat 30, Antwerpen Organisatie: Bormshuis
Zondag 27/11 14.00 uur  Filmvertoning: “Wild Geraas”  Vlaams Huis De Klokke Klokkestraat 85, Duffel Organisatie: De Klokke
Zaterdag 17/12 Vanaf 17.00 uurKerstfeest van VSF Kempen – GrobbendonkHuize Machteld Gilliam 8, Grobbendonk€8/€12Seniorenforum Grobbendonk
%d bloggers liken dit: