Teken van leven Vlll: ’tuinieren’

Vlaamse vrienden, senioren in het bijzonder, 

Het wordt moeilijker en moeilijker om met iets origineels voor de pinnen te komen. Als je bedenkt dat we op een klein jaar voor de 28ste keer een “teken” schrijven… Al blijft de wereld om ons heen ons wel verbazen, en nog geen klein beetje.

Zo was er op woensdag plots de mededeling dat het ziekenhuispersoneel in Vlaanderen nog enkele weken zal moeten wachten om het intussen bekende “spuitje van de Jos” te krijgen. Dat was het nieuws om 9 uur.

In het nieuws van 13 uur klonk het dan weer anders: er zou een herschikking komen zodat de verzorgende en de verpleegkundigen van de “spoed” en de “intensieve” voorrang zouden krijgen.

Reden voor het uitstel is dat Pfizer een extra productielijn gaat installeren om nadien meer vaccins dan vandaag te kunnen afleveren.

Zelf heb ik het grootste deel van mijn loopbaan aan “de lopende band” in de laatste Antwerpse autofabriek gestaan; geloof me als ik zeg dat een productielijn installeren niet ’s ochtends om 9 uur beslist en uitgevoerd wordt, maar dat daar maanden, toch minstens weken, planning en nadenken aan vooraf gaat.

De Vlaamse regering moet dus op de hoogte zijn geweest van de “productiestop” maar verkoos blijkbaar om dat pas te communiceren op het ogenblik dat het ziekenhuispersoneel al aan het aanschuiven was.

Dan was er het paniekvoetbal rond de “Britse variant” van het Chinees virus in scholen te Edegem en Kontich. Directies en burgemeesters gingen tot draconische maatregelen over: scholen toe en allen die met een leerling van een betrokken school contact had direct in afzondering! Uiteindelijk werden en worden duizenden mensen opgehokt. Is de remedie niet erger dan de kwaal?

De massale tests brachten immers aan het licht dat er amper leerlingen besmet waren. Besmet, daarom niet ziek. En dat het ook niet om de “Britse variant” zou gaan: een foutje in de communicatie. Allemaal heel erg “belgistan”.

Een zondebok moest gevonden worden: gezinnen die in de kerstvakantie op reis waren geweest. Vette koppen in de kranten, virologen die met de vinger wezen… en de “sociale media” als moderne schandpaal. Terwijl deze gezinnen niets anders hebben gedaan dan zich aan de wet gehouden. Waarom men in de “tweede golf” – die dodelijker zou zijn – de grenzen niet gesloten heeft, waar deze wel dicht gingen in maart-april? Ook hier: vraag het aan “begistan”.

U hebt zonnepanelen laten installeren? Goed voor u! Maar of het goed is voor uw portemonnee is vandaag de pijnlijke vraag. Daar de vorige Vlaamse regering haar huiswerk maar half maakte, kan de huidige Vlaamse regering (zelfde gezelschap, met enkele andere poppetjes) de gemaakte belofte van aanzienlijk financieel voordeel niet houden.

“Belofte maakt schuld”? Juist, alleen moet de Vlaamse belastingbetaler nu de factuur betalen, ook zij die zonnepanelen hebben liggen.

“Something is rotten in the state of Denmark”. (Shakespeare, Hamlet, Scene 2.)

Gelukkig kan menig Vlaamse senior al die zorgen van zich afzetten al schoffelend en harkend in zijn moestuin of in de bloemenserre, genietend van de cyclus van de natuur en de seizoenen.

Alleen weet die Vlaamse senior dan niet dat hij een racist is! 

Voor u denkt dat uw provinciale voorzitter rijp is voor het gesticht (daar hebt u trouwens gelijk in!) eraan toevoegen dat niet ik meen dat u als tuinier een racist bent, maar wel een zekere Corrine Fowler, hoogleraar Engelse literatuur aan de universiteit van Leicester, Engeland.

Ik citeer uit een krantenartikel – “Hoogleraar en presentator: de Britse liefde voor tuinieren is elitair en racistisch.”- dat Luc Vermeulen onder mijn aandacht bracht: 

“Kennis over tuinen en planten, in het bijzonder botanie, heeft diepe koloniale resonanties. Het catalogiseren van planten vertoonde overeenkomsten met de rassenleer.”.

Tegelijk heeft ze een oordeel klaar over dichters en schrijvers die het Engeland dat ze kenden en waarin ze leefden een stem gaven, zoals Nobelprijswinnaar Rudyard Kipling. Ik citeer opnieuw: “Een van de omstreden historische figuren is Kipling, bekend van zijn romans uit de koloniën, zoals Kim en The Jungle Book.”

Maar u hoeft die boeken niet te hebben gelezen om minstens één zin van Kipling te (her-)kennen: “ A Soldier of the Great War  Knowing by God “. Het staat gebeiteld in tal van zerken op de Britse dodenakkers in “Flanders Fields” en elders in Europa. 

Wat gaat de hoogleraar doen? Gaat ze met cement die teksten dichtsmeren, zoals de “ ware belgen” het AVV-VVK van de Vlaamse ‘heldenhuldezerken’ in WO l?

Benieuwd wanneer “Het Jungleboek” op de brandstapel ligt, bovenop de asse van de boeken met afbeeldingen van Sinterklaas en Zwarte Piet.

Nu betreft het nog de boeken, morgen mogelijks de schrijvers, overmorgen de lezers. En tenslotte de tuiniers…

De zoveelste brutale aanval op wat ons eigen is, op wat onze beschaving tot de onze maakt. De zelfhaat van progressief-links-liberalen blijft me verbazen.

En daarmee zijn we weer bij de verbazende wereld, en kan ik afronden met:

blijf gezond, en doe alles om gezond te blijven.

Namens het provinciaal bestuur Seniorenforum Antwerpen,

Dirk Van Onckelen, voorzitter.