Toen er nog Vlaamsgezinden waren bij de openbare omroep !

Vanavond, zondag 6 december, start de VRT een reportage over ’60 jaar Sportweekend’. In deze vierdelige reeks belicht de Reyerslaan 60 jaar spraakmakende sportreportages, de manier waarop ze werden gemaakt en wie ze presenteerde.

Een van de bekendste figuren – de jongeren zullen hem uiteraard niet kennen – was zonder twijfel Pol Jacquemyns (Drogenbos 1896), die in Boechout op 81-jarige (1977) leeftijd overleed.  Pol Jacquemyns was één van de stichters van de Vlaamse sportjournalistiek en sinds 1953 behoorde hij tot de populairste medewerkers van de Vlaamse televisie. Naast voetbalkenner was Pol Jacquemyns ook een fervent duivenmelker. In zijn gezapig, ‘gekuist’ Nederlands, was hij een graag geziene gast bij de Vlaamse sportliefhebbers.

Wat de VRT wellicht niet gaat brengen, is het feit dat Jacquemyns erg Vlaamsgezind was.  In 1917 behoorde hij tot de medeoprichters van de activistische ‘Groeningerwacht’ te Drogenbos.

Groeningerwacht was een Vlaamsgezinde vereniging die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het activisme kantelde, er een korte tijd een politieke rol speelde en bij het einde van de oorlog verdween. In Gent werd een poging ondernomen, in januari 1919, om de werking te hernemen. Dit eindigde voor de initiatiefnemers in de gevangenis.

Pol Jacquemyns zijn Vlaamsgezindheid en het feit dat hij een betrekking op een ‘gesplitst’ ministerie had aanvaard brachten hem voor de rechter, maar hij werd vrijgesproken. In 1919 trad hij op als spreker op meetings van de Frontpartij.
Jacquemyns was ook de vader van Herwig (1925-1992) en Herman (1934-2012), beiden journalist en producer bij de openbare omroep,

Pol Jacquemyns zag zijn journalistiek als een instrument voor Vlaamse ontvoogding.

Tja, een tijd dat er bij de VRT nog plaats was voor Vlaamsgezinden.

RVW

60 jaar Sportweekend, 21u35 op Een