Van de Chinese dief en de kikker

De doodgravers van onze Westerse beschaving zijn geduldig en goed georganiseerd.  Ze hebben ze geen uurwerken, klokken of kalenders, maar weten dat de tijd in hun voorbeeld speelt.  Ze werken in fasen en gebruiken de techniek van de Chinese dief, die, zoals u misschien weet (of niet), doet wennen aan de geleidelijke verdwijning van objecten.  Stel dat je een klein object wilt stelen dat in het midden van de grote toonbank van een winkel staat. De strategie van de Chinese dief is om elke dag langs te komen en dat object enkele centimeters te verplaatsen tot hij aan de rand van de tafel staat, totdat het geleidelijk uit het gezichtsveld van de winkelier is verdwenen, en hij het veilig in zijn tas kan steken.

De kikker

Ander voorbeeld is dat van de kikker die plotseling in kokend water is ondergedompeld en een krachtige opwaartse kracht uitoefent op de bodem van de container, voldoende om hem uit het water te stuwen. De kikker kon snel en krachtig reageren: hij geraakte uit het water en overleefde . Maar als die kikker rustig in koud water ligt dat geleidelijk wordt opgewarmd tot een temperatuur die onverenigbaar is met zijn overleving, vermoedt hij niets. De watertemperatuur stijgt vlot en de kikker lijkt het niet te merken. Het laat zich levend koken en sterft dus zonder het te weten, omdat hij niet op tijd kon reageren.

Deze tactieken worden toegepast om het Westen ten gronde te richten: beetje bij beetje wordt er aan onze normen en waarden gepeuzeld. Denk daar maar eens over na.

Ons huis brandt en we kijken weg

RVW

%d bloggers liken dit: