Van Grieken smeedt contacten met Poolse premier en Orban

Afgelopen weekend is Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op werkbezoek geweest in Polen. Daar sloot hij aan bij ‘the Warsaw Summit’ of de Warschau-Top: een bijeenkomst die werd georganiseerd door nationalistische en conservatieve kopstukken overheen Europa. Van Grieken smeedde er niet alleen contacten met de Poolse PiS-regeringspartij van Jarosław Kaczyński en premier Mateusz Morawiecki, maar ook met Hongaars premier Viktor Orbán. “Het is uiteraard niet de eerste maal dat we contact hebben. We delen immers al eenzelfde fractie in de Raad van Europa (EC/DA), maar het is belangrijk dat we deze vruchtbare samenwerkingsverbanden uitbreiden en verdiepen. Als het immers gaat over soevereiniteit en de strijd tegen illegale migratie, delen we allemaal dezelfde belangen.”In Polen hebben afgevaardigden van het Vlaams Belang, waaronder Tom Van Grieken, een gezamenlijke verklaring ondertekend met tal van andere gelijkgezinde Europese partijen. Aan de basis van de verklaring ligt de overtuiging dat “de EU is opgemaakt uit vrije en gelijke natiestaten, verbonden door talrijke gebieden van hechte samenwerking.”

Van Grieken bepleit een andere Europese samenwerking in Polen: “We vinden elkaar in onze gemeenschappelijke belangen én onze verschillen”

“In de verklaring maken we ook ons verzet duidelijk tegen de arbitraire toepassing van EU-recht, hetgeen veelal tot doel heeft om beslissingen van natiestaten tegen bijvoorbeeld massa- of illegale immigratie teniet te doen”, licht Van Grieken verder toe. “Europese instellingen dienen echter aanvullend te zijn op de natiestaat, niet overheersend. Ook verzetten we ons tegen initiatieven zoals dat van de Europese Commissie om‘inclusieftaalgebruik’ in te voeren, wat dan vooral neerkomt op het verbannen van woorden als Kerstmis. Die zaken maken net deel uit van onze unieke Europese beschaving en moeten we koesteren.”

De deelnemers – onder meer PiS uit Polen, Fidesz uit Hongarije, Rassemblement National uit Frankrijk, de Oostenrijkse FPÖ, de Finnenpartij, de Conservatieve Volkspartij van Estland… – verklaarden verder te willen inzetten op hechtere samenwerking in het Europees Parlement, bijvoorbeeld door het uitbrengen van gemeenschappelijke stemmen over thema’s als soevereiniteit van de lidstaten en immigratie.

“Anders dan links-liberalen zoals Guy Verhofstadt geloof ik dat diversiteit onder de lidstaten een rijkdom is”, besluit Van Grieken. “Europa moet Europa blijven. Verhofstadt en co willen de Europese eigenheid en de soevereiniteit van de lidstaten inruilen voor een Europese superstaat, ik wil die eigenheid beschermen. En ik sta daar niet alleen in: met deze Top zagen we opnieuw dat tal van identitaire en conservatieve partijen de handen in elkaar willen slaan. Dit net uit respect voor wat ons bindt. Uit liefde voor Europa omarmen we de verschillen die er tussen ons bestaan.”

Jonas Naeyaert
Persverantwoordelijke

Bijlagen: