Vlaams Belang legt noodplan op tafel voor Vlaamse Rand
Met een stevig pakket van 35 voorstellen trekt het Vlaams Belang aan de noodrem in de Vlaamse Rand. De partij vreest naar eigen zeggen voor het naakte overleven van de Vlaamse gemeenschap in het kerngebied van Vlaanderen. “Zonder ommekeer worden Vlamingen minderheid in eigen streek”, aldus Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans, zelf inwoner van de Rand.Niet toevallig aan de vooravond van de Gordel en exact 60 jaar na de invoering van de faciliteiten blaast het Vlaams Belang verzamelen in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode. Onder de veelzeggende titel ‘SOS Vlaamse Rand’ legt de Vlaams-nationale partij er een noodplan op tafel. Dat moet een antwoord moet bieden op wat zij “de razendsnelle omvolking” noemt die er plaatsgrijpt. De partij beargumenteert dat met een resem cijfers. “7 op 10 kinderen in de Rand groeit op in een anderstalig gezin, bijna de helft van de inwoners is van vreemde herkomst en niet het Nederlands, maar het Frans is intussen de meest gekende taal”, zegt Slootmans.
De partij wijst daarbij met een beschuldigende vinger richting N-VA. “Al 20 jaar pakken zij de Randproblematiek aan als een louter taalprobleem dat vooral met ‘positieve maatregelen’ en inclusie moet worden aangepakt”, aldus Slootmans. “Op geen enkel moment worden er dammen opgeworpen om de bevolkingstsunami te stoppen. Het bilan van die aanpak is dramatisch. Ze leidt tot een pijlsnelle daling van het onderwijsniveau, voor piekende vastgoedprijzen, sociale verdringing en tot de totale implosie van het Vlaams karakter van de regio. Het gevolg is dat grote delen van de Rand in de feiten duplicaten worden van Brussel.”
“Zonder ommekeer worden Vlamingen minderheid in eigen streek”
Met een uit de kluiten gewassen noodplan wil de partij het tij keren. Naast de bekende eisen zoals de afschaffing van de faciliteiten en een tijdelijk vestigingsverbod voor vreemdelingen, wil ze ook anderstalige landgenoten die zich in de streek vestigen verplichten om Nederlands te leren. Naar het voorbeeld van de Brusselnorm (die stelt dat 5 procent van de Vlaamse begroting in Brussel moet worden geïnvesteerd) bepleit de partij ook een ‘Vlaamse Rand-norm’ waarbij minimum 1 procent van de begroting richting Vlaamse Rand stroomt om er de grootstedelijke problemen te lijf te gaan.
“Ook de perimeter van het randbeleid moet worden aangepast aan de demografische realiteit”, stelt Slootmans. Zo voegt de partij aan de bestaande 19 randgemeenten ook Affligem, Halle, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Lennik, Liedekerke, Londerzeel, Opwijk, Roosdaal, Steenokkerzeel, Ternat toe aan het werkingsgebied van de Vlaamse Rand. Verder eist de partij ook een absolute voorrang voor Nederlandstalige leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs en een verhoging van de registratierechten voor wie vanuit een ander gewest naar de Vlaamse Rand trekt. “Door de lage registratierechten in Vlaanderen werkt onze regio als een magneet op uitwijkende Brusselaars en Walen. Die zelfpijniging moet stoppen”, aldus nog Slootmans.
Meeting ‘SOS Vlaamse Rand’
Zaterdag 2 september 2023 – 19.30u
Zaal ‘Ons Parochiehuis’Fonteinstraat 441640 Sint-Genesius-Rode