Vlaamse gamba’s


Vlaamse gamba’s

Sinds september 2015 kan men Vlaamse gamba’s kopen. Dat kan bij ‘Eric’s gamba’s’ in het Vlaams-Brabantse Ternat, op een boogscheut van de hoofdstad.  Daarmee is hij voorlopig de eerste gambaboer in Vlaanderen.  In de toekomst wil Eric De Muylder niet alleen gamba’s op de markt brengen maar ook de kweekinfrastructuur voor andere gambaboeren helpen ontwikkelen. Eric De Muylder, een bio-ingenieur,  startte vorig jaar met de aanleg van serres om de diertje in optimale omstandigheden te kunnen verwelkomen. Eric De Muylder was al van jongsaf geïnteresseerd voor al wat in de wereldwijde wateren leeft en heerst. Jarenlang produceerde De Muylder gambavoer dat hij naar het buitenland exporteerde. Maar zijn grote droom,  zelf de diertjes kweken, ging nu in vervulling.

“We hebben moeten wachten tot de technologie stilaan beschikbaar werd om in een gesloten systeem te kweken, om tropische zeewatergamba’s, hier in Ternat op 100km van de zee te kweken” vertelt Eric De Muylder.

Daarvoor liet De Muylder 50.000 larven uit Florida overkomen. Na 7 maanden – wanneer ze al enkele malen van kweektank wisselden – zijn ze klaar om in onze pannen en kookpotten te verdwijnen. Maar eerst verblijven ze nog even in dieetkuipen. Zo krijg je de gamba’s met een leeg darmkanaal en zonder moddersmaak.  Omdat de diertjes niet worden ingevroren zijn ze bij het bereiden sappiger en minder rubberachtig.  Ze worden vers aangeboden en bevatten dus ook geen conserveringsmiddelen.Iedereen,  zowel horeca als particulieren, kunnen de gamba’s aankopen. Voorlopig kan dat enkel de zaterdag tussen 10 en 12 uur: Heirbaan 56, 1740 Ternat.

Voor een 1kg verse gamba’s betaal je bij De Muylder € 40. Betalen kan cash of met Bancontact.  Zeker eens proberen, zouden we zeggen!

RVW

Voor meer informatie: http://www.ericsgambas.be

%d bloggers liken dit: