“Vlaanderen weer van ons”

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken heeft zondag tijdens het programmacongres in Gent zwaar uitgehaald naar de “alibiregering”, die permanent uitvluchten en excuses zoekt om vooral niet te moeten doen wat ze beloofd heeft bij de verkiezingen. Het Vlaams Belang heeft de wind in de zeilen, klonk het voor een duizendtal militanten in het ICC in Gent.

Dat het Vlaams Belang momenteel goed boert, leidt Van Grieken niet enkel af van de peilingen, die reeds een tijdje in stijgende lijn zijn, maar ook aan de 120.000 volgers op sociale media – “we zijn de tweede grootste partij”, de meer dan duizend nieuwe leden sinds begin dit jaar. “We komen eraan!”, riep de partijvoorzitter.

Op het congres waren overigens getuigenissen te horen van twee burgemeesters van twee zusterpartijen, de Italiaanse Lega en het Franse Rassemblement National, het vroegere Front National. Op dit ogenblik heeft het Vlaams Belang lijsten in 150 Vlaamse en Brusselse gemeenten. Maar het gaat wel om de grotere gemeenten zodat momenteel al 76 procent van de Vlamingen op de partij kan stemmen. En er komen nog zeker gemeenten bij, klinkt het bij de partij. In de verschillende toespraken moest de regering en vooral de N-VA het zwaar ontgelden.

“Meer en meer Vlamingen beseffen maar al te goed dat ze nu al meer dan vier jaar lang bestuurd worden door een alibiregering, die pretendeert twee derde van de Vlamingen te vertegenwoordigen, maar die ondertussen twee derde van haar verkiezingsbeloftes in de vuilbak heeft gekieperd; en de rest in de diepvries heeft gestopt”, zei Van Grieken. N-VA-voorzitter Bart

De Wever plaatst zich volgens hem met Guy Verhofstadt en Yves Leterme in het rijtje van grootste kiezersbedriegers van de afgelopen 20 jaar. “N-VA is in sneltempo geëvolueerd van een formatie met een Vlaams-republikeinse missie naar een Belgische machtspartij vergeven van windhanen, plekpotten en opportunisten”, verwoordde Barbara Pas het. “N-VA heeft de Vlamingen gewend gemaakt aan een politieke denkwereld waarin stappen naar vrijheid, laat staan Vlaamse onafhankelijkheid van de agenda verdwijnen.

Door te zwijgen over het communautaire heeft ze zelf het draagvlak weggeblazen, door haar federale regeringsdeelname heeft ze België gelegitimeerd, zodanig dat andere partijen al spreken over herfederaliseren… De koelkast waarin de communautaire eisen verdwenen, blijkt geen gewone frigo te zijn, het gaat om de koeling van een mortuarium.”

Voor congresvoorzitter Gerolf Annemans is “onze boodschap en de reden van ons bestaan als rechtse oppositie: de toestand is niet hoopgevend. Wij zijn hoopgevend”.

Lees hier het inleidend woord van Johan Deckmyn

Lees hier de toespraak van Barbara Pas

Lees hier de toespraak van Gerolf Annemans

Lees hier de toespraak van Tom Van Grieken

Verslag Belga

%d bloggers liken dit: