Zeg niet zomaar croissants tegen croissants

Vele Vlamingen denken dat de ‘croissant’ uit Frankrijk afkomstig is. Maar neen hoor, het gerezen bladerdeegkoekje kent zijn oorsprong in Oostenrijk, om precies te zijn in Wenen. 336  jaar geleden, op 12 september 1683 om precies te zijn, versloegen de Oostenrijkers en de Hongaren de Turken in de nabijheid van Wenen. Op die datum werd een tweede Ottomaanse aanval afgeslagen en moesten de Turken terugkeren van waar ze kwamen.  

Het verhaal wil dat de Turken een plan bedachten en een tunnel groeven onder de vestingwallen van Wenen.  Door een foute inschatting – dat gebeurt wel meer bij dat volkje – kwamen ze uit bij een bakkerij.  De bakkers sloegen alarm, mobiliseerden en de Turken kregen op hun Ottomaanse donder. Om de overwinning te vieren ontwierpen de bakkers een broodje met een halve maan, de afbeelding die op de Turkse vlag te zien was. Vandaag de dag worden ontbijtkoeken en afgeleiden in het Frans nog steeds ‘viennoiseries‘ genoemd, verwijzend naar Vienne, het Frans voor de stad Wenen. Het duurde nog tot in 1853 vooraleer er in de Franse kookboeken sprake is van croissants. Naar verluidt heeft Marie Antoinette van Habsburg-Lotharingen, beter gekend als Marie-Antoinette, echtgenote van Louis XVI, de croissants in  Frankrijk in de 18de eeuw geïntroduceerd. Lang heeft ze er niet meer kunnen van genieten, want op 16 oktober 1793 werd ze in Parijs een kopje kleiner gemaakt. Haar minachtende uitspraak over het ‘gepeupel’, “als er geen brood is, moeten ze maar cake eten’, was blijkbaar niet in goede aarde gevallen.

Maar goed, de croissant is levendiger dan ooit. Met dank aan Marie-Antoinette zaliger, de Oostenrijkers en de Hongaren.

%d bloggers liken dit: