4 miljard aan bedenkelijke subsidies voor bpost: Vlaams Belang eist onderzoekscommissie 

Indien de informatie in het boek ‘Bpost Hold-up’ van BusinessAM-journalisten Wouter Verschelden en Emmanuel Vanbrussel klopt, kunnen we niet anders dan spreken over criminele maffiapraktijken.” Dat zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) in een reactie op de publicatie waaruit blijkt dat bpost zich jarenlang met enorme sommen belastinggeld heeft verrijkt.  Het Vlaams Belang eist dat in de Kamer per direct een onderzoekscommissie wordt opgericht om de onderste steen boven te halen.

Volgens een bezwarende nota van de voormalige CEO van bpost, Dirk Tirez, heeft het postbedrijf jarenlang honderden miljoenen euro’s te veel aan subsidies gekregen voor taken die het uitvoert in opdracht van de federale overheid. “Met name de bezorging van kranten en tijdschriften, waarvoor bpost jaarlijks ongeveer 170 miljoen euro ontving, lijkt een bron van excessieve subsidiëring te zijn geweest” zegt Pas. Deze subsidies zouden niet altijd op de juiste manier zijn ingezet. Zo zouden bijvoorbeeld kosten voor statutaire medewerkers ten onrechte volledig toegewezen zijn aan de bezorging van kranten en tijdschriften, terwijl ze eigenlijk ook pakjes bezorgden. Deze praktijken zijn in strijd met de commerciële realiteit en hebben geleid tot wat de auteurs van het boek ‘Bpost Hold-up’ een “swindle” en “real hold-up” noemen.

“DIT ZIJN REGELRECHTE MAFFIAPRAKTIJKEN!”

“Het is onacceptabel dat de top van bpost dit soort manipulaties heeft uitgevoerd om de subsidies te behouden en illegaal miljarden aan belastinggeld te verkrijgen, terwijl andere pakjesbedrijven zoals DHL en PostNL hierdoor werden benadeeld” zegt Pas. “Bovendien lijkt het erop dat het systeem van “kruissubsidies” werd gebruikt om deze vermeende zwendel voort te zetten.”

Het boek ‘Bpost Hold-up’ van Verschelden en Vanbrussel onthult ook de vermoedelijke rol van verschillende politici en belanghebbenden in dit schandaal. Vanaf 2013 zouden verschillende bpost-functionarissen en federale ministers samengewerkt hebben om ervoor te zorgen dat bpost het monopolie behield op de distributie van kranten en tijdschriften, ondanks mogelijke concurrentie. “Het is ontluisterend dat politici die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van het publieke belang mogelijks hebben samengewerkt met bpost om dit doel te bereiken” stelt Pas. “Dit is meer dan oplichting of corruptie, dit zijn regelrechte maffiapraktijken!”

Het Vlaams Belang eist dan ook dat in de Kamer per direct een onderzoekscommissie wordt opgericht om de onderste steen naar boven te halen. “Het is onze plicht ervoor te zorgen dat dit soort corruptie en misbruik van belastinggeld niet ongestraft blijft. Het is van het grootste belang dat er een diepgaand onderzoek komt om alle betrokkenen ter verantwoording te roepen en te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren”, besluit Pas.