Asielprocedure wordt structureel misbruikt door Palestijnse vluchtelingen

Het Vlaams Belang wil dat asielzoekers geen status als vluchteling meer kunnen krijgen wanneer ze deze status reeds in een ander EU-land hebben bekomen. “En bovendien moeten deze economische vluchtelingen, want dat zijn het, uit de kostelijke asielopvang geweerd worden”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang), die hierover de cijfers opvroeg. “Alleen al de 1.643 in onze asielcentra verblijvende Palestijnen die elders al de status van vluchteling kregen, kosten de belastingbetaler maandelijks naar schatting 3,5 miljoen euro.”

Maand na maand stijgt het aantal asielaanvragen. Dit jaar tellen we al 11 procent meer asielaanvragen dan vorig jaar. En in de maand oktober kenden we het hoogste aantal asielaanvragen sinds de grote migratiecrisis van 2015. Deze stijging valt deels te verklaren door het grote aantal Palestijnse asielaanvragen. Enkele weken geleden bleek nog dat de helft van de Palestijnse asielaanvragen in België wordt gedaan.

“Het enige vluchtmotief is het economische motief’

In onze opvangcentra voor asielzoekers verblijven momenteel 1.643 Palestijnse vluchtelingen die eerder al in een ander land een vluchtelingenstatus gekregen hebben. 1.603 van deze vluchtelingen zouden al een status gekregen hebben in Griekenland, de overige 40 in een ander land. “Aangezien ze al erkend waren, is het duidelijk dat deze mensen naar België doorreisden om economische redenen”, aldus Van Belleghem. “Het gaat hier dus zonder meer om misbruik van de asielprocedure. Personen die al in een ander EU-land een status gekregen hebben, zijn als het ware al ‘erkend’, en naast economische motieven is er geen enkel ‘vluchtmotief’ meer om naar België door te reizen.” 

“Dit alles betekent een enorme kostenpost, wetende dat het ‘all in’ – dus niet enkel de kosten van de opvang, maar ook de kosten van onder meer de Dienst Vreemdelingenzaken en het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen – 2.300 euro per maand kost om een asielzoeker op te vangen”, gaat het Kamerlid verder. “Het kostenplaatje om al deze Palestijnse vluchtelingen één enkele maand op te vangen in onze opvangcentra bedraagt naar schatting 3,5 miljoen euro.” 

“Asielzoekers die al een status gekregen hebben in een andere EU-lidstaat mogen geen status als vluchteling of een subsidiaire beschermingsstatus krijgen in België”, besluit Van Belleghem, die over de kwestie staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) vandaag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken zal ondervragen. “En bovendien moeten deze personen uit de kostelijke asielopvang geweerd worden.”