Beleid rond digitale meters is complete mislukking: aantal weigeraars stijgt fors
De verplichte uitrol van digitale elektriciteitsmeters door de Vlaamse regering blijft stuiten op forse weerstand van duizenden burgers. Reeds meer dan 70.000 Vlamingen weigerden de installatie. Filip Brusselmans, Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang, reageert scherp op de nieuwste cijfers die hij opvroeg bij minister voor Energie Melissa Depraetere (Vooruit). “Het beleid rond digitale meters is een mislukking die vooral gewone Vlamingen treft”, stelt Brusselmans.“De overheid jaagt mensen op kosten en schendt hun rechten, enkel om haar eigen doelen te bereiken.”
Uit cijfers blijkt dat vandaag slechts 63% van de meters is omgebouwd. Dat betekent dat nog ongeveer 3 miljoen Vlamingen moeten worden geconfronteerd met deze verplichte vervanging. Vooral opvallend: het aantal weigeraars is de voorbije jaren fors gestegen, van 3.433 in 2021 naar meer dan 35.423 in 2023. De totale teller staat zo boven de 70.000 weigeraars. “Dat betekent dat duizenden Vlamingen elke dag een brief of telefoontje van Fluvius moeten afwachten”, zegt Brusselmans. “En als ze niet zwichten voor deze pesterijen, volgen juridische stappen. Dit is een overheid die haar eigen burgers tegenwerkt.”
“Vooral voor de eigenaars van zonnepanelen heb ik enorm veel begrip dat ze weigeren. Deze gezinnen investeerden vaak duizenden euro’s in hernieuwbare energie met de belofte dat ze zouden kunnen genieten van de voordelen van hun terugdraaiende teller”, vervolgt het Vlaams Parlementslid. “Nu worden ze gestraft omdat ze die belofte willen behouden. Dat is gewoon misleiding.”
“De regering probeert met pesterijen en dwang hun zin door te drijven, maar het vertrouwen van de burger is weg”
Wie weigert, krijgt na herhaalde bemiddeling een aangetekende brief en kan uiteindelijk zelfs voor de rechtbank belanden. Tot nu toe werden 27 juridische dossiers opgestart, waarvan drie al tot een uitspraak leidden. In alle gevallen moest de klant de meter laten plaatsen en opdraaien voor de gerechtskosten. “De gerechtskosten voor wie weigert lopen op tot meer dan 300 euro per dossier. Dit is voor veel mensen een onbetaalbare straf”, aldus Brusselmans. “De regering behandelt deze mensen als criminelen, terwijl ze enkel hun recht verdedigen om hun eigen keuze te maken.”
Er zijn geen aanwijzingen dat de weerstand zal verminderen. De redenen voor weigeringen variëren van principiële bezwaren, bezorgdheid over straling, tot financiële nadelen. Brusselmans vindt het onbegrijpelijk dat de regering blijft vasthouden aan deze koers. “De weerstand is wijdverspreid en groeit alleen maar. Mensen willen hun analoge meter houden omdat die werkt, omdat die eerlijk is, en omdat het hun recht is. De regering probeert met pesterijen en dwang hun zin door te drijven, maar het vertrouwen van de burger is weg.”