Belgisch leger verfranst zienderogen
De jongste tien jaar is het aandeel Vlamingen in het Belgisch leger systematisch achteruitgeboerd van 56,2 procent in 2015 naar nog slechts 51,8 procent in 2024. “Defensie is ook voor Vlaanderen enorm belangrijk en deze achteruitgang betekent een forse benadeling van Vlaanderen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier, die de cijfers opvroeg. “Ik dien een wetsvoorstel in en we verwachten van de minister van Defensie een concreet actieplan om dat op korte termijn recht te trekken.”
In tegenstelling tot het bestuurlijk kader, bestaat er voor het leger geen wettelijk vastgesteld quotum voor de verdeling van de jobs tussen Vlamingen en Walen. Maar er bestaat wel al heel lang een officieuze politieke afspraak dat 60 procent van de betrekkingen naar Vlamingen en 40 procent naar Franstaligen moet gaan.
Ponthier vroeg bij de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) de cijfers op over de reële verdeling van de jobs in het leger voor de jongste vijf jaar en voegde die samen met de cijfers van de vijf jaar ervoor. De vaststellingen zijn hallucinant. Daar waar in 2015 nog 56,2 procent van het legerpersoneel uit Vlamingen bestond, is dat de jongste tien jaar systematisch gedaald tot momenteel nog maar 51,8 procent. Dat is op 10 jaar tijd een achteruitgang van 4,4 procentpunt. “Nochtans maken Vlamingen 60 procent van de bevolking in dit land uit,” zegt Ponthier “Dat betekent dat, in plaats van de 12.695 Vlaamse militairen die er nu zijn, er in feite 14.692 zouden moeten zijn.”.
“Het zou goed zijn mocht het aandeel Vlamingen in het legercontingent voortaan wettelijk verankerd worden”
De scheeftrekkingen situeren zich vooral in de lagere echelons. Bij de vrijwilligers vertegenwoordigen de Vlamingen slechts 46,6 procent en bij de onderofficieren is dat 53,6 procent. Maar ook bij de officieren zitten de verhoudingen niet echt juist. “Daar zitten we wel aan ons aandeel van 60 procent”, aldus Ponthier. “Maar de twee generaals die er zijn, de hoogsten in graad, zijn sinds vorig jaar allebei Franstalig.”
“Ik wil dat uitgezocht wordt waarom het aandeel Vlamingen in het leger zo snel slinkt”, stelt Ponthier. “Defensie is uitermate belangrijk voor Vlaanderen. Het zou goed zijn mocht het aandeel Vlamingen in het legercontingent voortaan wettelijk verankerd worden. Ik ga daarvoor onmiddellijk een wetsvoorstel hernemen dat wij al eerder hebben ingediend. We willen ook dat de minister van Defensie een concreet actieplan ontvouwt om die situatie te normaliseren.” Ponthier roept ook de federale regeringsonderhandelaars op om een sluitende oplossing te bieden.